Skip to content

A hétköznapok hőse lehet a Lenovo Ideapad 510 – Teszt

Mire képes egy 200 ezer forintos középkategóriás laptop 2017 végén? Nos, hozzám került a Lenovo Ideapad 510 névre hallgató laptopja és már egy hete nyüstölöm a lelkem. Eleinte voltak összetűzéseink, azonban mostanra úgy tűnik, egy hosszútávú barátság van kialakulóban. Viszont nem is szaporítanám az előszót, úgy is az érdekel megéri-e venni ilyen laptopot vagy sem. Röviden igen és nem.

Külső/Megjelenés

Egy fehér színű darab van nálam, ami lecsukva egész prémium érzetet tud kelteni. Kinyitva már kicsit más az érzés, itt már észrevehető, hogy műanyag az egész gép, festés ide vagy oda. Valószínűleg a szürke színű modellnél jobban átjön a matt festés, így kölcsönözhet prémium alumínium hatást a gépnek. Egyébként ha nem is leggusztusosabb az összeszerelés, nem recseg-ropog egyáltalán a dolog. A laptop bal oldalán találjuk a táp csatlakozást, mellette egy sorban egy VGA, Lan, HDMI, USB 3.0 port, egy 3,5mm Jack dugót és egy kártyaolvasót. Jobb oldalon további két USB-t, az egyik 2.0 a másik 3.0, egy DVD RW lejátszót, ami meglepő, mert sokszor kihagyják már a gyártók, illetve egy Kensington zár. Mindkét oldalt van egy-egy visszajelző kis ledecske.

Kijelző

Kijelzőnek egy 15,6 colos, Full HD IPS panelt kapunk, ami meglepően jól teljesít. A nagyjából 270 nites fényerővel sincs nagy gond, nagyobb napsütésben is még használható a gép. Szép a képe is és mivel IPS panelről lévén szó, olyan probléma, hogy oldalról vagy lentről nézve a kijelző képe élvezhetetlen, nem találkozhatunk. Viszont! Viszont a fekete képeknél, amikor leginkább feketét kell mutatnia a kijelzőnek, borzasztóan látszik a háttérmegvilágítás. Lent is, fent is egyaránt elrontja az élményt.  Ettől eltekintve kellemes csalódás a panel és hű partner lehet munkára és játékra is egyaránt. A legjobb pedig, hogy akár 180 fokban kihajtható, így akár teljesen vízszintesig dönthetjük a kijelzőt.

ideapad-510-15_black_04_w10_pc_start_ministart.jpg

Teljesítmény/Zaj

A nálam lévő Ideapad 510 egy i5-7200U processzort kapott, ami alapjáraton 2,5GHz-en ketyeg. Ezt megtámogatván 4GB DDR4 2133MHz memóriát, a grafikai feladatokért pedig egy Nvidia GTX 940MX felelős. Háttértár szerepét pedig egy 500GB-os HDD látja el. A processzor kellően erős a hétköznapokban, nem nagyon lehet megfogni átlagos használattal. Ha pedig mégis, már kapcsol is a videokártya és kihúzza a csávából, ketten együtt pedig meglepően szépen muzsikálnak. Talán a 4GB memória bizonyulhat kevéskének, bár nagyon gyors így is, azért aki ilyen laptop vásárlásra adja a fejét, már a vásárláskor érdemes beújítani mellé egy plusz 4GB-os modult. Egy slotot hagytak nekünk üresen benne, mivel az alap 4GB az alaplapi memória, összesen pedig 8GB-ig bővíthető a rendszer. Illetve mivel 5400rpm-s háttértár kapott benne helyet, ami 2017-ben már nagyjából felfoghatatlan, hogy miért követnek el ilyen merényleteket, azt is érdemes lecserélni akár egy sokkal gyorsabb és halkabb SSD-re. Ezt pedig könnyen megtehetjük, a gép alján egy csavarral le is szedhető szerviz ablak eltávolításával akár otthon is egy pillanat alatt cserélhetjük a dolgokat benne. Én játszottam is vele, meghajtottam rendesen amennyire csak lehetett. Azonban mivel nincs benne 8GB memória, így a legújabb játékok kapásból kiestek, viszont egy Far Cry Primalt simán elfuttatott vagy egy Grid 2-őt Full HD felbontáson Ultra beállításokkal vígan vitte. Szóval lehet rajta játszani is akár, persze kompromisszumokhoz kötötten. Hangja pedig van, de nem hangos. A laptop hűtése folyamatosan aktív, ezért állandóan van egy minimális hangja, ez pedig játéknál megugrik azért, de még tűrhető kategória. Ezáltal pedig a melegedés kérdése is felmerül, ami említésre sem nagyon méltó. Még nagyobb igénybevételnél sem forrósodik fel a gép annyira, hogy kibírhatatlan legyen akár ölben tartva is. Bár olyankor érdemes azért asztalon tartani, mert csupán három kis rács van az alján, ahonnan szippantja fel a levegőt, amit pedig a kijelző aljánál pöfékel ki a rendszer.

Billentyűzet/Touchpad

Az egyik legfontosabb dolog a laptopnál, hogy klappoljon a billentyűzet és a touchpad. Nos, a billentyűzettel nincs baj, teljesen jól veszi a lenyomásokat és a gépelés sem nevezhető nagyon hangosnak rajta. Viszont kapott háttér megvilágítást, amiért jár a piros pont, mert sok társában ennyi pénzért is mellőzött megoldás. A touchpad már nem ennyire pozitív, ott a széleken már nem annyira pontos az érzékelés, illetve az alatta található bal és jobb klikkelést helyét betöltő gomboknál is láttam már jobbat. A touchpad viszont gesztusvezérlést azért kapott, így a már mobilon megszokott csipkedést is használhatjuk az oldalak nagyítására vagy kicsinyítésére. 

Hangzás

Amikor megláttam, hogy a Harman Kardon által fémjelzett hangrendszert kapott a laptop, felcsillant a szemem. Végre egy laptop jó hangzással ezen a szinten? Nem. Egyáltalán semmi prémium nincs a hangzásában, sőt, semmivel nem szól jobban mint a társai, még nagyon hangosnak sem mondanám, átlagos. Olyat pedig, mint mély vagy basszus, még hírből sem ismeri. Viszont ami a középkategóriában már megszokhattunk, azt teljes vállszélességgel vállalja és le is teszi az asztalra. 

laptop-power-136403774704603901-160203155813.jpg

Üzemidő

Itt már azért nem olyan fényes az összkép. A laptop 2 cellás akkumulátort kapott, ennek és a nagyobb teljesítménynek hála, az üzemideje messze nem nevezhető fényesnek. Ha átlagosan használjuk és fel van tolva a fényerő maximálisra, illetve igényesebb dolgokat végzünk rajta, akkor 1 óra 50 perc környékét lehet kisajtolni belőle. Ha csutkára letekerünk mindent kraftot benne és a amennyire lehet energiatakarékosan bánunk vele, még a billentyűzet világítást is kikapcsoljuk, akkor ha nagyon ügyesek vagyunk 2 óra 30 perc és 3 óra közé betudjuk tolni a gépet. Sovány vigasz, bár egy Full HD felbontású kijelzőnél, illetve ilyen nagyobb teljesítménynél mint amit a laptop képvisel, bizony ez ezzel jár. Valamit valamiért.

Végítélet

Összegezvén a fent már elmondottakat, ez egy kimondottan jó gép a hétköznapokban, nem nagyon van feladat számára, amit ne tudna megoldani a videóvágástól kezdve a szövegszerkesztésekig, meg persze ha úgy van, egy kis játékra is alkalmas lehet, ha lejjebb adunk az igényekből. Aki pedig olyan gépet szeretne, ami hű társa a mindennapi munkához, illetve szeretne is szórakozni, filmet nézni és kikapcsolódni a laptopján, a Lenovo Ideapad 510 megfelelő megoldás lehet a számára. Érdemes most szétnézni érte a boltokban, vannak helyek ahol 30-40 ezres leárazásokkal dobálják, Windows 10-el a fedélzetén. Ilyen áron pedig hasonló képességű laptopot nem találsz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük