Skip to content

Még mindig érdemes torrentezni? – Filmek és sorozatok

 Há’ hogy a picsába ne. Ingyen van. Gondolja az átlag ember, aki szerint ez normális. Mert vannak olyanok, akik nem úgy fogják fel, hogy tulajdonképpen most lopnak. Mert azt csak a tolvajok csinálják. Ők csak letöltenek. A torrentezés itthon talán még mindig ilyen tabu kategóriába eső dolog, azonban szerintem mindenki tudja a másikról, hogy bizony ő is töltöget. Vagy már torrentezett valaha. Még akkor is, ha azt mondja ő bizony nem, ő a mintapéldány, ő ilyet nem csinál. Otthon meg tölti lefelé a 4K poreszt.

 Viszont nem is akarok most itt belemenni a társadalmi tényezőkbe nagyon, hogy ki milyen ember és miként vélekedik erről a dologról, hanem arra gondoltam, nézzük meg, mennyibe kerülne nagyjából letöltés mentesen filmezni és sorozatokat nézni, illetve van-e szükség még 2018-ben itthon torrentezésre.  Természetesen sokban hozzá tartozik dologhoz, hogy az alacsony fizetések miatt az emberek rákényszerülnek a letöltögetésre, viszont azért vannak egészen korrekt megoldások is helyette. Ez főleg leginkább a 20 ezer forintba kerülő videojátékoknál áll fent, azonban előszeretettel töltögetik az emberek a filmeket és a sorozatokat is.

Mozi/filmek

cinema.jpg

 Aki ismeri már a blogot,  az tudja hogy az életem a filmek. Általában havonta ha van egy olyan film, amit nagyon érdekel, akkor elballagok egy moziba és megnézem azt. Olyan 3 ezer forint egy film, hisz popcorn meg kóla nélkül hülye lennél beülni. Legalább ha szar a film és rengetegszer nagyon szar, akkor legalább eszel egy jót. Azt az embert pedig a mai napig nem értem, aki képes kamerával felvett okádék felvételen megnézni egy filmet. Velük szóba se állok. Botrány. Az nem film.

 A mozifilmek pedig míg eljutnak a televíziókig, az egy örökké valóság. Azonban itt is jelen van a streaming szolgáltatás, ott a UPC Videótár vagy az HBO GO. De mire ide is eljutnak a mozikból a filmek, már a torrent oldalakon rég elérhetőek. Emberünk pedig logikusan gondolhatja azt, minek kölcsönözném ki vagy venném meg a filmet, ha egy kattintással akár le is tölthetem. Főleg mivel nem is jár érte semmi szankció. Így mindenki nyugodt szívvel töltheti le a legújabb Hollywoody szuperprodukciókat. Itt már tényleg az erkölcsök döntenek nagyrészt, mert egy film pár száz forintokért megvehető, ami azért nem vág földhöz senkit szerintem.

Sorozatok

netflix-large_trans_nvbqzqnjv4bqqvzuuqpflyliwib6ntmjwfsvwez_ven7c6bhu2jjnt8.jpg

 Már szerintem mindenki ismeri a Netflix streaming szolgáltatást, ahol pár ezer forintért akár több eszközön is nézhetünk sorozatokat és filmeket. Tavaly év elején pedig végre elérhetővé vált kis hazánkban is, azonban azóta nagyjából 3 sorozathoz érkezett magyar felirat és talán van egy szinkronos is. Ennek a legolcsóbb csomagja 2500-3000 forint, cserébe nincs rajta magyar tartalom egyáltalán. Ellenben a torrent oldalakon, hisz külön fordítók fordítják a szabadidejükben a sorozatokat, amiért innen is hatalmas köszönet. Semmit nem kapnak ezért, ők még is csinálják nekünk. Összesen jelenleg 36 sorozatot nézek, amiből 7 db Netflixes sorozat. Már itt megbukott a történet, hisz a többi 29 sorozatot egyáltalán nem tudnám nézni, mert még annyira sincs itthon egy Amazon Prime, amennyire egy Netflix.

 Oké, angolul is lehet őket nézni, azonban vannak emberek akik nem tudnak angolul, így nekik marad ez a megoldás. Ebből fakadóan pedig, ha nincs nagyon igény a szolgáltatásra, nem fognak nagyon odafigyelni arra, hogy a 200 ország közül, jaj a magyaroknak csináljunk már pár feliratot. Szóval ez ilyen. Persze ettől még csúnya rossz dolog a torrentezés, hisz másnak a munkáját egyszerűen elveszed, se puszi se pá. De nem nagyon van más megoldás jelenleg itthon. Ott van még az HBO GO szolgáltatása, ott is elérhető néhány sorozat, azonban ott már magyarul meg magyar felirattal vannak a tartalmak. Ott pedig külön a szolgáltatóhoz van kötve a regisztráció, ezzel pedig teljes mértékben elrontva az egész dolog.

 Ez is 2000-3000 ezer forintos havidíjjal üzemel, de bonyolultabb regisztráció és ismét kiesnek sorozatok. Jelenleg mindenhogy úgy jön ki a dolog, hogy nincs nagyon megoldás a torrentezés kiváltásra, viszont remélhetőleg hamarosan összekapják magukat a szolgálatok és leraknak egy rendes felhozatalt, mert szerintem 2000-3000 ezer forintot nevetve odaadna bárki a kedvenc sorozataiért. Az pedig már csak hab a tortán, hogy minden nagyobb csatornának külön megvan a saját kis szolgáltatása, ergo ha mindegyiknél van egy sorozat amit néznél, akkor bizony vagy mélyen a zsebedbe nyúl sz vagy lemondasz pár sorozatról. Arról már nem is beszélek, hogy Magyarországon nincs is jelen az Amazon Prime vagy a Hulu sem, ezzel pedig még jobban elvágva a dolgoktól az embert.

Összességében

how-to-write-a-press-release-summary-and-why-it-matters_2.jpg

Összességében van is megoldás meg nincs is a letöltés ellen. Legalábbis a sorozatoknál Magyarországon kicsit kusza módon lehetne, viszont akkor is nagy kompromisszumokkal és hiányokkal. De amint megoldják a problémát, már fizetek is elő arra szolgáltatásra. Filmeknél már jobb a helyzet azért, ott azért a moziba járás egy külön élmény és UPC Videótár és egyéb megoldásokkal már kiküszöbölhető a torrentezés, plusz támogathatod is a tartalomgyártókat azzal, hogy fizetsz a termékükért. Szóval a megoldás hellyel-közzel adott, innentől kezdve pedig már az ember szíve jog eldönteni, hogy megvásárolja azt a tartalmat vagy egyszerűen csak elveszi. Ha szeretnéd, hogy hasonlóan alávessem akár a videojátékok vagy a zenék helyzetét, vagy amiről szeretnél, dobd meg kommentben.

 Há’ hogy a picsába ne. Ingyen van. Gondolja az átlag ember, aki szerint ez normális. Mert vannak olyanok, akik nem úgy fogják fel, hogy tulajdonképpen most lopnak. Mert azt csak a tolvajok csinálják. Ők csak letöltenek. A torrentezés itthon talán még mindig ilyen tabu kategóriába eső dolog, azonban szerintem mindenki tudja a másikról, hogy bizony ő is töltöget. Vagy már torrentezett valaha. Még akkor is, ha azt mondja ő bizony nem, ő a mintapéldány, ő ilyet nem csinál. Otthon meg tölti lefelé a 4K poreszt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük