Skip to content

A gyerekváró hitel úgy is megéri, ha nem születik baba

A Pénzcentrum kiszámolta, hogy azoknak is jobban megéri ezt a hitelformát felvenne, akik nem is akarnak gyereket. Ennek a kölcsönnek az egyik kiszabása, hogy öt éven belül meg kell érkeznie az első gyermeknek. Ha ez nem történki meg, akkor az addigi teljes kamattámogatást egy összegben vissza kell fizetni. Az ezután fennmaradó futamidőben az 5 éves állampapírok átlaghozamához viszonyított mértékben kamatozik.

Ötmilliós kölcsönnel számolva, 9 éves futamidővel havi 46 296 forintos törlesztőrészletre jön ki a babahitel. Ha letelik az öt év, majd nem születik meg a gyermek, ennél az összegnél a kamattámogatás értéke 677 ezer forintot jelent, amit egy összegben kell visszafizetni. A jelen kondíciók szerint, innentől 8 százalékkal kamatozik a hitel. Ezután kiszámolta a Pénzcentrum, hogy konkrétan azoknak is jobban megéri ezt a hitelformát választani, akik nem is akarnak gyereket.

A hitel lejártával 1,25 milliót fizet ki az 5 milliós tőketartozáson felül a pár (ebben a a kezességvállalási díj is benne van). Ezzel pedig kedvezőbb ajánlat bármelyik jelenleg hazai bankoknál elérhető személyi hiteleknél. A legolcsóbb ajánlattal is 1,35 millió plusz költség róna minket a tőketartozáson felül, illetve az 50 ezer forint alatti törlesztőrészlet sem valósulna meg, ami ugyebár szabály a gyerekvárós hitelnél, és csak rövidebb futamidőkre lehet felvenni.

Ezek után már csak az a kérdés, hogy az ezzel való visszaélések ellen igyekszik-e valamit lépni majd a kormány.

Forrás: Pénzcentrum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük