Skip to content

A kormány ellenőrzése alá került az orosz internet!

Nem érzi magát biztonságban a kibertámadások miatt? Túl sok kritika éri országát? Oroszország erre is megtalálta a megoldást! Mostantól, egy törvény bevezetése végett a kormány totális befolyást kap az ország netes forgalma felett – írja a BBC. Egy szuverén orosz internethálózat! Hát nem fenomenális? Amint vészhelyzet lép fel, az egész orosz forgalom leválasztható a világhálózatról! Nincs több Csernobil, nincs több probléma! Persze csakis a közjóért. Mert ugyebár minden gyereknek egy véleményt képviselő szülők mellett kell felnőnie, nehogy összezavarodjon. És hogy lesz a gyerekből felnőtt? Á, azt hagyjuk.

Hogy mindez mennyire megvalósítható? Hogy mekkora anyagi erőforrásokra és technikai újításokra van ehhez szükség? Hozzászokhattunk már a történelem során, hogy ez nem szempont ezen a vidéken. Ha Sztálin üvegházat szeretne éppíttetni a sztyeppén és ananászt érlelni, akkor azt fog. Mostantól kezdve az összes internetszolgáltatónak ki kell majd építenie egy berendezést, amely lehetővé teszi a netet felügyelő hivatalnak a munkáját. Hozzáférést és befolyást kell biztosítaniuk számukra. Azonban érthető okokból a független szakvélemény sem szavazott meg túl sok bizalmat ennek a drasztikus tervnek… Mivel az, hogy mikor van vészhelyzet, azt a Kreml szabja meg. Ekkor pedig a helyzet komolyságához mérten tudják majd blokkolni, szűrni vagy teljes egészében leválasztani a határokon átívelő kommunikációt.

Ezt a ‘kínai nagy tűzfalhoz’ hasonlatos netes cenzúrarendszert már rég igyekeztek bevezetni. Azaz, hogy az egész internetes forgalmat át tudják vezetni bizonyos a kormány által létrehozott ellenőrzési pontokon.

Vajon tényleg zajlik már a harmadik világháború? Őszintén, nem tudom…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük