Skip to content

Amazonas: MÉGSEM a Föld tüdeje!

Össze vagyok zavarodva. Most akkor komolyan úgy adományoztam az Amazonas eloltására, hogy téves információkkal etettek? És ezek után azt várják, hogy higgyem el, hogy az Amazonas nem is a Föld tüdeje? Mégis mi folyik itt? Szándékos félrevezetés, vagy csak szimpla tévhit?

Bevallom, ez utóbbira nem tudok válaszolni, talán ez is, az is. De ki vagyok én, hogy ezt eldöntsem? Azonban egyre több kutató foglal álláspontot, miszerint a számos helyen idézett 20% kissé félrement, és az Amazonas egyáltalán nem nevezhető bolygónk tüdejének, sőt.

Honnan a tévhit?

Még egy tévhiteket szándékozni eloszlató New York Times cikk is hibásan nyilatkozott. Innen kaphatott szárnyra a fals hír:

„Az Amazonasra gyakran hivatkoznak úgy, mint a Föld tüdeje, mivel hatalmas erdői oxigént bocsátanak ki, és szén-dioxidot tárolnak, ami a globális felmelegedést előidéző üvegházhatású gáz. Ha elég esőerdő kipusztul, amit már nem lehet visszatelepíteni, a terület szavannává válik, ami nem képes annyi szén tárolására, vagyis a bolygó tüdőkapacitása csökken.”

Erre Michael Schellenberg így válaszolt a Forbes c. újságban megjelent cikkjében:

„Ez baromság. Nincs semmilyen tudományos alapja. Az Amazonas rengeteg oxigént termel, de azt fel is használja a növények légzése során”

Mindezt a világ egyik vezető Amazonas-kutatója, az Earth Innovation Institute elnöke, Dan Nepstad mondta a környezetvédelmi témákban író újságírónak.

Hasonlóan vélekezett Scott Denning, a Colorádói Állami Egyetem légkörkutatója a Conversation c. lapban:

„Az a gyakran ismételt állítás, hogy az amazóniai esőerdő a bolygó oxigénjének 20 százalékát termeli, egy félreértésen alapul. Valójában a Föld szinte teljes lélegezhető oxigénkészlete az óceánokból ered, és elég van belőle több millió évre”

Mennyi oxigént is termel az Amazonas?

Alapvetően a globális oxigéntermelés egyharmada végződik trópusi erdőkben. Így a szárazföldi növények fotoszintetizációja által termelt oxigénnek csupán 16%-át az Amazonas állítja elő – írja az Index. Ezt a mutatót szokták 20%-ra kerekíteni… Azonban ez még mindig csak a szárazföldre vonatkozik, holott a tengeri filoplanktonok (algafajta) is jelentősen közreműködnek a termelésben. Így esett, hogy a 20% 16%-ra, majd a 16% 9%-ra töpörödött. De ez a 9% mindjárt nem tűnik csak ennyire fényesnek sem. Ugyanis az Amazonas IS lélegzik. Mert hát vannak benne növények. Meg állatok. Ja meg nem csak fatörzsek, de igazi törzsek is. Ugyan a növények nappal fotoszintetizálnak, de éjjelenként ez enyhén szólva nehezükre esik. Ezért ott tartunk, hogy az Amazonas nettó oxigén.kibocsátása szinte nulla. Vagyis hát 0,0001%…

Amiért meg végképp nem kell félnünk az az, hogy megfulladunk, mert rengeteg oxigén halmozódott fel és van elraktározva a légkörben. Denning szerint annyi, hogy akár a Föld összes szerves anyagát is felégethetnénk, akkor is megmaradna az oxigénkészletünk 99%-a.

Mi tehát a valódi probléma?

Minden búnkat, bajunkat viszont nem foghatjuk a klímaváltozásra. A katasztrófa gyökere a szándékos erdőirtásban van. Mely sajnos még Jail Bolsavaro, a tavaly megválasztott brazil elnök által is támogatva van – olvashatjuk a Qubit oldalán. Mondván, hogy a védett területek (60%-a az országnak) akadályozzák a gazdaság terjeszkedését.

Így tehát joggal mondható, hogy nem látjuk a fától az erdőt, és hogy az adományunk nagyon is jó célt szolgál. Hisz az erdőirtás már országnagyságú területeket öltött, ami veszélyezteti a biodiverzitást, a helyi klímát, az esőerdő ökoszisztémáját, a lakosság életét és egészségét, továbbá az égés által szén-dioxiddal beszennyezett levegőt és bennszülött törzseket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük