Skip to content

Brazília nem fogadja el a 20 millió dolláros segélyt

A brazil elnök, Bolsanaro inkább úgy gondolja, hogy a G7 államoknak jobb lenne, ha a saját erdőik újratelepítésére fordítanák ezt a pénzt.

Eközben a brazil környezetvédelmi miniszter úgy vélekedik a támogatásról, hogy minden segítségnek örülnek. Emellett azt is nyilatkozta:

a brazil nép és a brazil kormány dönt majd arról, hogy miképpen használják fel az erre a célra küldött pénzforrásokat. “Mindenesetre mindig szívesen fogadjuk a segítséget”

– tette hozzá.

Az AFP francia hírügynökség szerint a brazil elnöki hivatal is megerősítette a gyorssegély elutasítását.

Emmanuel Macron héfőn jelentette be a G7 biarritzi csúcstalálkozóján az Amazonas-medencében fekvő országoknak szánt támogatást, illetve felvázolt egy hosszútávú globális projekt kezdeményezését is az amazóniai esőerdő védelmére. Ennek célja az erdő reprodukálása, ezt pedig az ENSZ közgyűlésén fogják véglegesíteni, és természetesen Brazília itt is megtagadhatja a segítséget. Holott itt már bőven nem csak róluk szól a dolog, hogy a kis mutyijaik véghez mehessenek.

Nyolc ország fekszik az Amazonas medence területén, ez 6,3 millió négyzetkilómétert foglal magában, ezzel pedig Dél-Amerika harmadát teszi ki, legnagyobb részét pedig esőerdők. Sokan azt hiszik, hog valószínűleg a globális felmelegedésnek hála, kiszáradt növényzetek kaptak lángra az esőerdőben. Akkor tisztázzuk gyorsan, hogy itt bizony emberek gyújtják fel az erdőt, hogy ezzel illegálisan nagyobb földeket teremtsenek magunknak, amit akár a marháknak legelőként vagy egyéb felhasználásra befoghatnak maguknak.

Reméljük azért tökösek lesznek G7 vezetők és a kutyát nem fogja érdekelni, mit utasít el és hogyan vélekedik egy ekkora erdő kinyírását simán engedő brazil elnök, amikor az egész bolygónkra befolyással van az amazóniai esőerdő. A bolygónkon jelenlévő fák 10 százaléka itt található. 40 ezer nővényfajta mellett, több, mint 2,5 millió rovarfaj és 400-nál is több emlős él itt. A becslések szerint a jelenlegi tűz miatt naponta 30 nővény és állatfaj tűnik el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük