Skip to content

Olcsóbb tampont a népnek!!!

Menstruációs szegénység. Sokak számára meglepő lehet, hogy mennyire gyakori problémával állunk szemben. Kapásból a magyar nők 30%-át érinti (az Abcúg felmérései szerint), diáklányok kényszerülnek miatta akár tanítási napokat kihagyni. Mert rengeteg nőnek luxuscikk számba megy az egészségügyi betét, illetve a tampon megvétele.

Brit felmérések szerint egy nő átlagosan 18.000 fontot, átszámítva 6.700.000 forintot költ csak női higiéniás termékekre. És még nem fejeztem be. Friss felmérések kimutatták ráadásul, hogy Magyarországban többszáz ember él a létminimum alatt. Elég elképzelni azokat a nőket, akik jobb híján papírzsebkendőt, rongyot, egyebeket használnak menstruációjukkor, ezzel nélkülözve a megfelelő mértékű higiéniát. A magas áfa pedig nem könnyíti meg a helyzetüket. A probléma magától értetődő.

Éppen ezért az EU már 2007-től kezdve lehetőséget adott az efféle termékekre vonatkozó áfa csökkentésére. A tagállamok fele élt is ezzel, sőt, Írországban elérték az adómentességét, Skóciában pedig az ingyenessé tételét a tamponoknak, betéteknek. Magyarországban azonban továbbra is a legmagasabb, 27%-os adó maradt jellemző a termékekre, csupán ellenzéki pártok foglalkoztak néha az üggyel.

Ezen a keddi napon viszont már egy fejleménynek nézhetünk elébe. Az LMP parlamenti frakciója törvényjavaslatot tett a kormánynak, hogy az egészségügyi betétekre, tamponokra, pelenkabetétekre és csecsemőpelenkákra vonatkozó áfakulcs 5% alá kerüljön.

Forrás: Civio

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük