Skip to content

El Chapo: életfogytiglant kapott a hírhedt drogbáró

Joaquín “El Chapo” Guzmán, a Köpcösként elhíresült drogbáró ezen a szerdai napon életfogytiglanra és ráadás 30 évre ítélte az Egyesült Államok kerületi bírója, Brian Cogan a Brooklyn-i szövetségi bíróságon egy 12 hetes tárgyalás során.

Bűnösnek találták több tonnányi drog (kokain, heroin, marihuána) becsempészéséért az országba illetve egy számtalan gyilkosságban való közreműködő szervezet kiépítéséért.

Hogyan szerzett nevet magának El Chapo?

A hírhedt drogbáró anno az 1980-es és 2000-es években került fel a világtérképre a szó szoros értelmében. Alagutak ásásával az amerikai-mexikói határ alatt sikerült felülkerekednie riválisain. Meg persze nem egy véres küzdelem árán… Míg aztán ő lett szülőhelyének, Sinaloának a kartelljének a feje, Mexikó leghatalmasabb és legveszedelmesebb drogszállítója immáron 3 évtizede. 

Repülő- és hajóflottákat nem kímélve juttatott északra szállítmányokat. A rendszerét részletes könyvelés és egy titkosított elektronikus kommunikációs rendszer jellemezte, mely titkos servereken keresztül futott Kanadában egyes tanúvallomások szerint. Ha már itt tartunk, Guzmán 12 hetes tárgyalását is jó néhány tanúvallomás tarkította. Főbb emberei, korábbi munkatársak, köztük egy kommunikációs mérnök illetve egy egyszeri ágyas is tanúskodott a kifinomult nemzetközi szervezet működésébe bepillantást nyújtva a nyilvánosságnak.

Chapo-t kolorádóba szállítják át, ahol ha minden igaz, a világ legjobban őrzött börtöne várja tárt karokkal. Itt egy 3,6x 2,1 méteres acélcella fogadja, amibe csupán egy 10 centis résen fog beszivárogni a napfény, a bútorok pedig betonból lesznek.

A tárgyalások alatt az erődszámba menő Metropolitan Correctional Centerben katonai őrizet alatt tartották Guzmánt. A drogbáró egyrészt tagadja az ellene felhozott vádakat, továbbá kifogásolta őrizetének sanyarú körülményeit. Cogan egyszer már vissza is utasította kérelmét, hogy több időt tölthessen testmozgással a a börtön tetőjén egy esetleges szökés elkerülése végett. Tekintettel azonban korábbi kettő szökésére ez alkalommal egy kivételesen szigorúan őrzött börtönbe zárják el Kolorádó államában, Florence-ben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük