Skip to content

Greta Thunberg alternatív Nobel-díjban részesült

A 16 éves svéd klímaaktivista, Greta Thunberg csak úgy tör fel, mint a talajvíz. Idén egyike lett az alternatív Nobel-díjjal iletett 4 díjazottnak! Ő volt az a lány, aki aktivizálta és inspirálta a népeket, a felelősöket – írja a National Geographic. Hatása átlépte országa határait, és világszerte – hazánkban is – jelentős klímasztrájkokat szított, még a diákság körében is!

Megmutatta, hogy nem számít mennyi idős vagy, mindig megvan a lehetőséged arra, hogy Temagad alakítsd a saját bolygód. Beszédei, felszólalásai cselekvésre buzdították a fiatalságot. Nem mellesleg holnap várható vezetésével a III. Globális klímasztrájk is, mely a diákokat egyaránt bevonja. Ha netán lemaradtatok volna róla, itt láthatjátok a pár nappal ezelőtt mondott beszédét:

Idén összesen 59 országból került ki 142 jelölt. Azonban csak 4 igazán eredményes munkásságú személyt díjaztak. Greta Thunberg azonban nem egyedül alakított hatalmasat. Rajta kívül még a brazil Davi Kopenawa, a marokkói Aminatou Haidar és Csian-mej kínai ügyvéd részesültek díjazásban. Davi Kopenawa és a yanomani indiánokat tömörítő Hutukara Yanomami egyesület az amazóniai esőerdőkkel és népek védelmével kapcsolatos tevékenységéért lett kitüntetve. Aminatou Haidar immár 3 éve békésen kampányol Nyugat-Szahara függetlenségéért, Csian-mej pedig példásan vett részt a nők jogaiért vívott perekben.

Magát az alapítványt egy Jakob von Uexküll nevű német-svéd író, egykor európai parlamenti képviselő hozta létre 1980-ban. Ez a díjazás azért jött létre, hogy a hivatalos Nobel Alapítvány által kitüntetett embereket kiegészíthesse néhány hasonlóan jelentős munkásságú személlyel. Egy kitüntetettnek 1 millió svéd korony, ergo 31 millió forint üti így a markát. Ole von Uexküll, az alapítvány jelenlegi igazgatója így nyilatkozott az idei kiválasztottakról:

„praktikusan a jövőbe tekintők, akiknek a vezető ereje emberek millióit tette képessé arra, hogy fellépjenek elidegeníthetetlen jogaik védelmében és küzdjenek egy mindenki számára élhető jövőért a Földön”

Az átadóra idén pár nappal a hivatalos Nobel-díjak kiosztása előtt kerül sor Stockholmban, december 4-én. Sok tapsot Greta Thunberg és a többi harcos számára!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük