Skip to content

Harc a könyvekért! Vagy önmagunkért?

„Mindig a könyv a jobb!” – mondják az öregeink.
„A könyvek uncsik!” – mondjuk mi.

Tény és való, hogy a fiatalabbik generáció egyre inkább hanyagolja a könyveket, melyek egyre inkább szorulnak ki a hétköznapokból (Szonda Ipsos felmérés), míg az idősebb korosztály számára a filmek sokáig nem is voltak egykönnyedén elérhetőek. Hibáztatni tehát senkit nem lehet tehát. Azonban a vélemény láthatóan korhoz képest megoszlik. De legyünk most mi egy picit nyitottabbak, objektívebbek az előbbi két álláspont vizsgálatakor.

Egyik érv a könyvek mellett az az, hogy egy film nem képes visszaadni egy történetet olyan mélységben, ahogy azt egy könyv teszi 300 oldalban, több év írói munkával. Egy-két évnyi filmklubba járásom után már tudom, hogy ez nem igaz. A film egész egyszerűen más kifejezőeszközöket használ. Egy képkocka annyi információt rejthet magában, hogy azt néha még felfogni is nehéz. Aztán a vágások, a slow-motion és a megannyi filmes fogás, vágás és kompozíció mind mind üzenetet hordoznak magukban. Persze ha vesszük a fáradságot, és értelmezzük. Dióhéjban, különböző művészeti ágakat képvisel a kettő, így hiába is méregetjük egymáshoz őket.

Aztán ott van a másik oldal, hogy a mai fiatalokat már szinte képtelenség megfogni egy-egy könnyvel. Pedig nem szabad elfeledni, hogy Gutenberg jó nyomon járt, mikor feltalálta a nyomtatást, és nem hiába vészeltek át a könyvek már 580 évet, hogy minket boldogítsanak. Érdemes tehát felfigyelni a bennük rejlő értékekre. Az olvasás megdolgoztatja az agysejteket, így pl. meggátolhatja az időskori Alzheimer-kórt is. Továbbá lenyugtatja az idegeket, fejleszti a memóriát, a koncentrációt, a kreativitást és a gyorsolvasási kézséget, az íráskézséget. Mindezen képességekre hol van a legnagyobb szükségünk? A vizsgákon, a közben és persze az átlagos hétköznapokban, mikor annyi ingernek vagyunk kitéve (elég, ha csak a Facebookra gondolunk). Továbbá kihagytam, hogy természetesen szélesíti a látókörünket és a kritikus gondolkodásunkat is. A legfontosabbat pedig a végére hagytam: olcsó. Bemész a könyvtárba, leveszel egyet a polcról, vagy letöltesz egy e-bookot, és már neki is ugorhatsz.

De persze túl szép lenne. A probléma, hogy annyira fel van gyorsulva a világ, és olyan sok információt kell befogadnunk, hogy az ember már nem tud csak úgy leülni olvasni. Pedig lehet egyeseknek nem ártana…addig is csöndb…, khm, szóval tessenek olvasni. Mondjuk a kötelező olvasmányok rendszere ilyen szempontból nem járul hozzá a megfelelő buzgalom kialakításában, de erre maximum, mint ürügy hivatkozhatunk. Aki akar, az tud. (Nem vagyok álszent, nem az én fejem bukik le minden egyes alkalommal, mikor könyv kerül a kezembe…na de mindenki a maga harcát vívja.) A küzdelem megkönnyítésére pedig számtalan lehetőség akad – gondolok most könyv-challengekre – akár Facebookon is.

Szomorúságunkra azonban, mivel az olvasási szokás kialakítása oly sok erőfeszítéssel jár manapság, érthetően a filmek preferáltabbak a fiatalság körében. Ám ha te is kihívásnak találsz a fent említett kézségek közül egy-kettőt, ne habozz! A befektetett energia sokszorosan gyümölcsözni fog!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük