Skip to content

Hatalmas biznisz a fűtermesztés

Legalálisan, amerikában. Eddig ha startup-okról esett szó, mindig a szilícium-völgybeli applikációt készítő suhancokra asszociáltunk, mostanra azonban a fűbizniszben is felbukkantak, méghozzá elképesztő mértékben ömlik beléjük a pénz.

A PitchBook összesítette, hogy a tavalyi 1,2 milliárd dollárt, idén júniusig bezárólag már 1,6 milliárd követte, ennyi tőkét fektettek ezekbe a cégekbe. Érdekes látni, hogy ez az összeg 2013-ban még mindössze 16 millió dollárra rúgott egész évben. Az előrejelzések alapján pedig egyáltalán nem látszik, hogy alábbhagyna az emelkedés.

A pénznek majdnem a fele Kaliforniai cégekhez került, annak ellenére, hogy ott az egyik legmagasabb az adó mértéke és szigorú szabályzás alá esnek. Ennek ellenére, 1996-ban itt legalizálták először az orvosi marihuánát, nemrégiben pedig a rekreácizós céllal való használatát is.

Amerika legnagyobb fűves cége a San Franciscó-i PAX Labs, amibe még áprilisban 420 millió dollár tőkét fecskendeztek, ezzel pedig 1,7 milliárd dollárra rúg az értéke. A sacramentói Flow Kanánál sem búslakodhatnak, itt februárban töltötték fel a pénzcsapot 125 millióval, míg a San Jose-ban székelő Caliva is szerény 75 millió dollárral bővült.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük