Hogyan puskáztunk régen?

Mindenki próbált már csalni a dolgozaton, aki volt már iskolás. Manapság már kém technikákat is bevetnek a fiatalok, de milyen volt ez régen? Az újaknak egy kis történelem óra, a régieknek pedig nosztalgia következik, a legrégibb, de talán még mindig örökzöld praktikáknak.

A Cetli

Nagy mágia nincs e körül, egy vékonyabb tollal egy fél olvasónaplót kitudtunk írni ezekre a kis lapokra, amit aztán ruhaujjban, tolltartóban, markunkban rejtegetve próbáltunk elolvasni, amíg a szemfüles tanár nyakon nem csípett minket. Hasznosnak hasznos, de van ennél kreatívabb megoldás is.

Számoló gép

A számológép úgy is mindig ott van, kell is, forgatod a kezedben. Nem nehéz leolvasni azt a néhány adatot, amit beleírsz magadnak óra előtt. Persze csak szigorúan halvány ceruzával, hogy csak a megfelelő szögből látszódjon. Nagyon jó trükk volt annak idején, de ma már az oktató, rutinból vizsgálja át a számológépet. Már nekem sem sikerült eredményesen használni ezt a módszert.

A láthatatlan tinta és az UV toll

Legendák szólnak erről a módszerről, anno a puskázás csúcsa lett volna, ha könnyen beszerezhető. Azon szerencsések pedig, akiknek sikerült ilyet megvenniük, és eredményesen becsempészni a dolgozatra, rá kellett jönniük, hogy ide bizony ugyan úgy kell a cetli, az a kék fény pedig igen csak feltűnő. Amilyen szépnek indult, akkora bukás lett.

A radír

Na, ezt már szerettem. Kreatív is volt, elrejthető is, és nem számított rá senki. Ezt úgy csináltuk, hogy egy éles pengével, ketté vágtunk egy nagyobb radírt, és szépen bele írtuk, ami hézagot képezett amúgy vaskos tudás bázisunkban. Mivel egyetlen mozdulatból lett ketté vágva a radír a lapjánál, így szépen össze illeszthető maradt. Szép is volt, jó is volt, igaz kevés fért rá egy radírra, de az a fizika képlet olyan volt, mint szomjazónak egy korty víz.

Toll beépített papírral

Ez a másik titkos fegyver, ami még használható is volt. Egy idő után már vadászott a tanárnő ezekre is, de voltak szép pillanatai. Úgy nézett ki, mint egy sima toll, azzal a különbséggel, hogy felvolt benne tekerve, egy teli, amit mint egy tekercset kihúzhattál. majd ha elengedted a rugó visszarántotta az egészet. Amíg nem koptattad el a papírt, elég király volt.  

Ez mind szép és jó, de ha egyszer megtanulod ezeket a dolgokat, később nem lesz már vele problémád. VÉgülis az általános iskolás és a gimis tudás mindig jól jön.

Az egyetemista módszerekről meg majd írok, ha elvégeztem. Addig is nem vágom magam alatt a fát!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük