Skip to content

Tényleg környezetbarát az elektromos roller?

Az elektromos rollerek gyakran nagyon környezetbarát közlekedési formának van kikürtölve. Ezt az érvet előszeretettel használják a járművet forgalmazó cégek. De vajon mennyire valós az állítás?

Mert ha egy autót és egy rollert összehasonlítunk, még szép hogy az utóbbi a zöldebb megoldás. De mi van akkor, ha a rollert nem csak a vezetés, hanem a 0 szén-dioxidot kibocsátó gyaloglás vagy biciklizés alternatívájaként választjuk… Így már azért egészen más értelmet nyer az, hogy ‘környezetbarát’, nem igaz?

Odáig már eljutottunk, hogy a fenti tény nem kicsit relatív. De mi történik, ha számításba vesszük egy átlagos elektromos rollernek az anyaghasználatát, a gyártási folyamatot, a szállítást, a töltést és a begyűjtésüket – minthogy általában bérelhető darabokról beszélünk.

Nos, az Észak Karolinai Egyetem kutatói megtették. Tanulmányuk során pedig meglepő következtetésekre jutottak. Annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban 60%-ban fosszilis tüzelőanyagot használnak a az áram termeléséhez, nem a töltés járul hozzá leginkább a környezetszennyezéshez. Sokkal inkább az, hogy alumíniumot használnak az előállításakor, és a begyűjtésnél alkalmazott járművek CO2-kibocsátása.

Kérdezhetjük, akkor mi lehet a megoldás. Egyrészt máris százszor jobban megérné az egész procedúra, ha ezeknek a rollereknek hosszabb lenne az élettartama. Másrészt, ha a begyűjtés folyamata környezetbarátabb lenne – már dolgoznak rajta az érintett cégek – , az is sokat lendítene Földünk jövőjén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük