Skip to content

Lassan felesleges előfizetni kábeltévére

Az online streaming szolgáltatások, mint például a Netflix, kezdik lehagyni a klasszikus, kikopóban lévő kábeltévé- és IPTV-szolgáltatásokat. Egyre többen mondják le az utóbbi előfizetésüket, ezáltal kialakult a “cord cutter”-ek csoportja.

Megeshet, hogy jobban megéri előfizetni egy-két online streaming szolgáltatóra, mint bizonyos kábeltévés csomagokra. Ugyan nagy többségében nehéz elérni magyar szinkronnal filmeket így, de a Netflixnél például szert tehetünk ultra-HD felbontásra kompenzálásképpen, melyet egyik csatorna sem nyújt.

A Deloitte elemzése szerint az Egyesült Államokban idén már a filmes közönség 69%-a legalább egy ilyen szolgáltatásra fizetett elő, míg a klasszikus kábeltévé féle szolgáltatásért csak 65%. Bár hozzá kell tenni nekik kivételesen jól áll a szénájuk a streaminges szolgáltatások ár-érték arányának tekintetében, itt a legnagyobb a korábban említett “cord cutter”-ek száma. Egy tipikus amerikai felhasználó 3 Netflixhez hasonló filmes oldalra fizet elő, és több időt töltenek fizetős, mint ingyenes alternatívák előtt. Épp ezért gondolkodik a Disney cég is egy ilyesmi alkalmazásnak a jövő évi bevezetésében az országban.

Ám az igény növekedése több online streaming szolgáltatást fog ösztönözni, ami pedig balul is elsülhet. Mert nő a töredezettség, és különböző nagyobb sorozatok/filmek csak különböző alkalmazásoknál lesznek elérhetőek, vagyis árban nagyjából ugyanúgy jönnénk majd ki, mint ma a kábeltévével. Ma azonban attól is függ, kinek mi éri meg, hogy merre lakik. Egy nagyváros sűrűn lakott részén jó eséllyel még nem éri meg Magyarországon leváltani a bevált rendszert. No meg a sport… Mert ugye se Netflixen, se egyeben nem tudunk Fradit nézni. Azonban minél messzebb megyünk, ahol már csak monopolszolgáltató van, annál kedvezőtlenebb ajánlatokat kapunk, így ott egyértelműen az online szolgáltatásokra éri meg előfizetni.

Magyarországon viszont a jelenleg három elérhető ilyen szolgáltatásunkkal (Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video) még van hova fejlődni. Az okostévék terjedése miatt a már korosodóbb korosztály számára is népszerű HBO GO (Trónok harca, Csernobil) az egyedüli, amelyik magyar szinkront tud nyújtani, ráadásul a legolcsóbb is havi 1590 forinttal. Azonban technikailag eggyel fejletteb az esetenként magyar feliratot nyújtó, UHD-felnbontást is produkáló Netflix, melynek ára nagyjából az HBO GO duplája. Az Amazon Prime Video fejlettség és kínálat tekintetében kissé le van maradva, de van egy hatalmas plusz benne: kiegészítő információkkal látja el a benne elhelyezett tartalmakat, pl. a forgatásról, helyszínről stb. Ma már kezd megindulni a YouTube reklámmentes Premium Originals változata is néhány saját gyártmányú sorozattal/filmmel, melyek UHD-ben is elérhetőek.

Forrás: G7

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük