Skip to content

Mire elég a fizetésünk egy amerikaiéval szemben?

Az alábbi cikkben arra fogunk néhány példát megmutatni, hogy mire elég egy amerikai állampolgár átlagos fizetése, illetve a magyar átlagbérből mire futja havonta. Míg egy átlagos amerikai 2500-3000 dollárt keres nettóban havonta (700-800 ezer forint), addig egy magyar átlagfizetés nettóban 180-220 ezer forint. A számolást 700 ezer forintos amerikai fizetéssel és 200 ezer forintos magyar fizetéssel számoltuk.


Playstation 4 Pro Red Dead Redemption 2 Bundle

Míg nálunk egy Playstation 4 Pro RDR2 csomagért 145 ezer forintot kell kifizessünk, ez a havi fizetésünk 72,5%-át teszi ki. A tengeren túlon ez a kiadás mindössze 131 ezer forintnyi dollárba kerülne, ami az amerikai átlagfizetés 18,7%-át teszi ki.LG OLED55B8PLA

Egy konzolhoz dukál egy tévé is, így egy belépő kategóriás OLED tévét is bevettünk az összehasonlításhoz. Míg itthon jelenleg akár 370 ezer forintért is hozzájuthatunk egy B8-as LG tévéhez, addig Amerikában ezért 430 ezer forintot kell kicsengetnünk a kasszánál. Itt már még hatalmasabb a szakadék a fizetések vásárlóerejének különbségénél. Míg egy amerikai fizetésből simán kijön, addig magyarországon két havi fizetésünk is rámenne egy ilyen tévére. A mi havi fizetésünk 185%-át kéne odaadnunk, nekik pedig a fizetésük alig több mint felét, 61,5%-át kellene leszurkolnia egy ilyen eszközért.


Netflix havi előfizetés

Jelenlegi árfolyamon 9 dollár (2600ft) a legolcsóbb Netflix csomag az USA-ban, míg Magyarországon ugyanez a csomag 2490ft. Náluk ez az nagyjából egy gombóc fagyi árával ér fel, nálunk azért ez egy elég drága nyalás lenne. 0,3% aránylik az 1,23-hoz. Négyszeresét fizetjük kis hazánkban, ha elő szeretnénk fizetni a legnagyobb streaming tartalomszolgáltatóra.


iPhone XS Max 64GB

Habár csökkentek az Apple iPhone eladásai, továbbra is a harmadik legnagyobb gyártónak számít a cupertinoi cég. Míg amerikában továbbra is tarol, nálunk hitelre vásárolva szeretnek vele villogni az emberek. Mert az ugye nem látszik, ha a csekk nincs befizetve, csak az alma a lényeg. A Walmart weboldalán már 1099 dollárért bezsebelheti amerikai emberünk, ami 320 ezer forintot tesz ki. Ezzel félrerakás nélkül vehetünk egyet rögtön az amerikai fizetésünkből, hisz mindössze a 45%-át teszi ki az átlag bérnek. Míg itthon legjobb esetben már 370 000 jó magyar forintért is beruházhatunk az almás mobilba, amire majdnem két havi fizetésünk is rámegy. Ha nem eszünk, nem fizetjük a lakást és nem költünk semmire. Az átlag magyar fizetés 160%-ára lenne szükségünk, ha most azonnal szeretnénk a legnagyobb iPhone-t.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük