Skip to content

Nincs többé OKJ?

Új irányt vettek az OKJ-s képzéssel kapcsolatban. A választható szakmák skálája így tehát nem drasztikusan fog csökkenni. Helyette egy egész újféle rendszer lép majd a helyébe – írja a Magyar Nemzet.

Az ITM (Innovációs és Technológiai Minisztérium) szerint már nem érdemes belülről reformálni a rendszert. Magát a szisztémát kéne lecserélni egy modernebbre. Pölöskei Gáborné, a szak- és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár szerint az Országos Képzési Jegyzéken (OKJ) alapuló képzési rendszer elavult. Ezért azt egy a gyorsan fejlődő gazdasági környezet igényeihez jobban igazodóval kéne felváltani – mondta a lapnak.

A jövő évre kialakuló rendszernek két alappillére lesz. Lesznek az ötéves technikumban, illetve a hároméves szakképző iskolákban elvégezhető képzések, melyek az alapszakmák elsajátítására éleződnek ki. Továbbá lesznek annál flexibilisebb, rövidebb, speciális szaktudást nyújtó szakmai képesítések. Ám az előbbivel ellentétben itt már nem az iskolarendszeren belül, hanem a felnőttképzés kereteiben zajlana az oktatás.

Állítólag kevesebb, mint 180 alapszakma lesz elérhető, amelyek meghatározása gazdasági szereplők közreműködésével létrejött ágazati készségtanácsok bevonásával történik majd.

A kérdés már csak az, vajon egy valódi reformot von-e majd maga után az intézkedés, amely akár még működhet is; vagy csupán egy az oktatásrendszert célzó nagyobb szabású látszatintézkedésnek nézhetünk elébe, mely csak további komplikációkkal jár majd. Bízzunk benne, hogy valami jó sül ki a dologból!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük