Skip to content

Tarolt a Momentum, mi lesz veled, ellenzék?

Május 26-án tartották az Európai Parlamenti választásokat Magyarországon. A nagy meglepetés elmaradt, viszont történtek meglepő dolgok ezen a különös vasárnapon.

Az összesen megszerezhető 21 mandátumból a Fidesz 13-at vitt el. Jól sikerült tehát a mozgósítása, főként a kisebb településeken, ahol igen magas számban voksoltak rájuk. Összesen a szavazók 52,3 %-át sikerült meggyőzniük.

Az ellenzék körében jelentős változások történtek, ugyanis a legerősebb ellenzéki párttá a DK vált. A Gyurcsány Ferenc fémjelezte szervezet 16,2%-kal második lett a választásokon, így négy képviselővel ülhet be a Parlamentbe. A DK előretörése sejteti azért, hogy a baloldalon továbbra sincs új alternatíva. Az ex-miniszterelnök a nulláról újrakezdve, szépen építkezve eljutott odáig, hogy tegnap elmondhatták magukról, ők a legerősebb ellenzéki párt. Feleségével, Dobrev Klárával szétszedték a szocialisták táborát, ami gyakorlatilag közel áll ahhoz, hogy teljesen elveszítse a maradék támogatóit is. Ezzel a DK átvenné a baloldal irányítását, azonban a Fidesz legyőzéséhez ennél sokkal többre lenne szükség. Gyurcsány személyéhez sokan, finoman szólva is ellenségesen viszonyulnak.

A harmadik helyre hihetetlen módon a Momentum ért fel. Ők két képviselőt küldhetnek majd az EP-be, ami egy ilyen fiatal párttól abszolút meglepetés. A párt sikere azzal magyarázható, hogy a fiatalok körében elképesztően népszerű, hiszen pontosan azt az űrt tölti be, azt a közeget szólítja meg, akik a leginkább kiábrándultak a regnáló politikai helyzetből. Vélhetően a szakadékba zuhanó Jobbik szavazóit csábították el főként, de csenhettek el a baloldalról és a Fidesztől is kincset érő voksokat. Tudatos munkával letarolhatják a politikai palettát, ha odafigyelnek a közéletből kiábrándult emberekre, sokakat visszahozhatnak a szavazófülkékbe.

A sikeres pártokhoz kapcsolódóan nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy más szervezetek zuhanórepülésbe kezdtek. A Fidesz sikeres aknamunkájának köszönhetően mára az MSZP, valamint a Jobbik is csak vergődik. Rengeteg szavazót veszítettek, katasztrofális választási szereplésüknek köszönhetően csupán egy-egy képviselőt küldhetnek majd Brüsszelbe. Ezzel az erőviszonyok jelentősen megváltoztak. A két pártnál, de az LMP-nél is be kell kapcsolódnia a vészvillogónak, különben nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek az önkormányzati választásokon.

Ami biztos, hogy a Fidesz nyomasztó fölényét semmi sem veszélyezteti. Egyelőre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük