Skip to content

A “nagy bumm”, avagy a tűzijáték története

Kínától már megszokhattuk, hogy számos kirobbanó ötletével (pl.: feketelőpor), hogyan mozdítja előre a világ haladását. Nem csak a népességrobbanáshoz ért az ország, hanem a tűzijáték feltalálásához is. (Annak ellenére hogy azt is rebesgetik, India volt a tettes, több forrás utal Kínára.)

Miképp és mikor találták fel?

A legenda szerint 2000 évvel ezelőtt a tűzijáték feltalálását is egy véletlen szülte, akárcsak az antibiotikum esetében. A helyszín ezúttal egy kínai szakács konyhája. A szakács, elképzelésem sincs, milyen recept szerint, de szenet, ként és salétromot kevert össze, ami meggyulladt, és elégett. Gondolta beletömködi a keveréket egy bambuszcsőbe, hogy megnézze, mi sül ki belőle. S lássanak csodát: felrobbant. Egy kevésbé mulatságos verzió szerint a tűzijáték feltalálása a 9. századi Song-dinasztia idejére tehető. Az ekkoriban élő, máig mélyen tisztelt szerzetes, Li Tian leírásai szerint 1000 éve kezdődtek csak el a nagyobb durrogtatások.

Hogyan terjedt el a tűzijáték?

Egyébként Kínában valóban nagy hagyomány a tűzijáték-ropogtatás, hisz úgy vélik, ez elűzi a gonosz szellemeket. Így aztán hatalmas tűzijátékos ünnepséget rendeznek a kínai újév alkalmából, illetve a petárda feltalálásáról is így emlékeznek meg minden év április 18-án. Ha már így a petárdánál tartunk, a puskapor is Kínából indult ki. A feketelőport kereskedők, köztük Marco Polo vezette be Európába. Először az olaszok voltak azok, akik a katonai célok helyett tűzijáték készítésére használták fel az anyagot. Így történt, hogy több neves amerikai vezető tűzijáték-kereskedő is olasz származású (Gucci, Rozzi, Zambelli). Továbbá a legnagyobb, világot tűzijátékkal ellátó pirotechnikai gyárak máig a Hunan tartományban elhelyezkedő Liu Yang környékén találhatóak meg. Feltehetőleg nem csak az olcsó munkaerő kihasználása végett.

Nézzük meg most a többi országot is egy picit tüzetesebben. Vajon mikor robbant be hozzánk, Magyarországra a tűzijáték? A jelszó: Mátyás király. Bizony, az első legnagyobb tűzijátékozás Mátyás és Aragóniai Beatrix egybekelésének alkalmával történt 1476. december 22-én. A tűzijáték Angliában is futótűzként terjedt. Egyrészt Shakespeare is tett műveiben említést róla, másrészt I. Erzsébetet is lenyűgözte a csodálatos találmány. Annyira, hogy létrehozott neki egy külön mesterséget: Fire Master of England. II. Jakab koronázási ünnepségén tartott ropogtatás pedig annyira levette a lábáról a királyt, hogy nyomban lovaggá is ütötte tűzmesterét. (tuzijatekok.eu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük