Skip to content

Valóban drágák a budapesti ingatlanok?

Tapasztalhatjuk, hogy amint költözésre adnánk fejünket, rendesen meg kell küzdeni az ingatlanok elrugaszkodott áraival. De a környező országokkal összevetve hogyan is áll fővárosunk szénája?

Tény és való, hogy az átlagjövedelmek tekintetében sokkal nehezebb egy rendes lakást találni itt, mint például Bécsben. Az is tény, hogy a szomszédos fővárosokhoz képest Budapesten volt tapasztalható az utóbbi két évben a legnagyobb áremelkedés. Míg itt kb. 20%-kal ugrottak meg az ingatlanárak, addig a többi helyen ugyanez az arány 10% csupán – olvashatjuk a Portfolio elemzésében.

Ezen tényezők figyelembevételével azt észlelhetjük, hogy Budapest megelőzte Zágrábot és egy hajszálnyival Varsót is, ezzel egyre inkább a drágább ingatlanok kategóriájába sorolva magát a térség viszonylataiban.

És akkor most vessünk egy pillantást arra, mennyit tudunk kezdeni az egyes országokban a dédelgetett 32 millió forintunkkal/100 ezer eurónkkal:

Bécsben csupán egy 21 négyzetméteres minigarzonra telik belőle, hasonlóan Prágához, Ljubljanához vagy Pozsonyhoz. Ennél egy fokkal jobb Budapest nyomában Varsóval és Zágrábbal. Ezekben a városokban egy másfél szobás tégla vagy egy 2 kétszobás, központibb elhelyezésű panelre is elegendő az összeg. Belgrádban illetve Bukarestben akár még egy 60-70 négyzetméteres lakást is ki lehet fogni ennyiért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük