Skip to content

Világító kerékpárutak? Már léteznek!

Igen, jól hallottátok. Bizonyos kerékpárutak aszfaltja tartalmaz egy speciális luminofor nevezetű burkolatrészecskét. Ez képes arra, hogy a nappal elnyelt UV-sugarakat éjszaka kisugározza magából nagyjából még 10 órán keresztül, ezáltal világító kerékpárutakat kreálva. Így tehát elmondható, hogy a napenergiát nem csak napkollektorokkal hasznosíthatjuk fel.

És hogy ez mind miért olyan praktikus? Gondoljunk csak bele, hány éjszakai biciklibalesetet előzhetünk meg vele! Az egésznek azonban van egy jelentős hátulütője is. Mégpedig a fényszennyezettség szempontjából. Bizonyos madarak például csillagok alapján tájékozódnak, no meg ne feledkezzünk meg a párjukat kereső szentjánosbogarakról sem…

Ám néhány ország inkább úgy tekint érthető módon a technikai fejlesztésre, mint a város menti biciklizés megreformálására. Angliában, Hollandiában és Lengyelországban már egy megkezdett projektról beszélhetünk. Lengyelországban a Lidzbark Warminski városka melletti világító út kék színű, míg Hollandiában már eggyel bonyolultabb esettel van dolgunk. Eindhovenben Daan Roosegarde, holland designer, a Van Gogh Csillagos éj (Starry Night) c. festménye inspirálta zöld kerékpárutat tervezett a 2015-ös Van Gogh emlékév alkalmából, minthogy a híres festő egykor ott élt pár évet. A cambridge-i bicikliút azonban már egy különböző technikával készült. Itt a biolumineszkáló anyag már nem az aszfaltban van elrejtve, hanem egy a brit Pro-Teq által kifejlesztett spray tartalmazza, melyet csak rá kell fújni a burkolatra.

A jövőben hasonló eljárással akár aluljárókat is be lehetne világítani, csupán a napfény bejutását kéne valahogy abszolválni.

Forrás: HuffPost

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük