Skip to content

2100-ra már csak 7 millió magyar lesz

A 2017-es adatok szerint jelenleg 9,7 millió lakosa van az országnak. Azóta persze változtak a számok, de egy biztos, már nem közelítjük meg a 10 milliós lélekszámot. Az előrejelzések szerint 2100 már legalább két millióval kevesebb magyar él majd idehaza. De, hogy mi ennek az oka?

Ahogy sokan tudjátok, nemcsak Magyarország népessége csökken, hanem az egész Európai Unióban gondok vannak a születések számával. A statisztikai hivatal adatai szerint – amely összeszedte az unió jelenlegi demográfiai számait – kiderül, hogy egyes országokban milyen lesz a népesség eloszlása 2100-ra.

Az Eurostat grafikonja szerint az EU népessége 20,5 millió fővel, Magyarországé pedig közel kétmillióval csökken a következő körülbelül 80 évben. Ezek brutális számok, tekintve, hogy a világon milyen szintű a növekedés. Idehaza semmilyen növekedés nem mutatható ki a következő 80 évben, de még így sem nálunk a legrosszabb a helyzet. Olaszországban például 15,8 milliós csökkenést jeleznek előre 2100-ra. A többi mediterrán országban is hasonló a helyzet, hiszen Portugáliában várhatóan 10,3 millió lakos helyett már csak 6,6 él majd.

Az előrejelzések szerint viszont az is kiderül, hogy egyelőre az unióban sincsenek gondok, 2045-ig még folyamatosan növekszik az 513 milliós lélekszám. 25 év múlva várhatóan 525 millió ember él majd Európában, onnantól viszont fordul a kocka. A század végére 492,9 millióra csökkenhet a népesség.

Természetesen nem minden ország népességére van hatással ez a csökkenés. Északon például pont az ellenkezőjével számolnak, ahogy Írországban és Ausztriában is. Svédországban ötmillióval többet jósolnak a jelenlegi számnál, míg Ausztriában egymilliós növekedés várható. Ezek alapján a szomszédos országban a lélekszám megközelíti majd hazánkét, illetve le is hagyja azt.

A fenti grafikonon is jól látszik, hogyan öregszik el a társadalom az elkövetkezendő időszakban. A már említett Olaszország és Portugália mellett magasak a számok Horvátországban, illetve Romániában és Lengyelországban is, ahol közel 10 millióval csökkenhet a népesség 2100-ra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük