Skip to content

A leghalálosabb magyar települések

A statisztikai hivatal adatai szerint 2017-ben több mint 132 ezer ember vesztette életét Magyarországon. Ezek az adatok jócskán magasabbak, mint az azt megelőző években, utoljára 2011-ben voltak ekkorák ezek a számok. Tudjuk, hogy Európa társdalma elöregedőben van, a nyugdíj korhatár sem véletlenül tolódik ki egyre jobban. Érdekes viszont látni azokat a településeket, ahol a legmagasabbak voltak a halálozási adatok.

Magyarország régiói közül Pest, illetve Fejér megyében növekedtek meg leglátványosabban a halálozási számok. A főváros környékén 21%-kal emelkedett a statisztika, míg Fejér megyében 14%-kal, őket a Balaton melletti Veszprém és környéke követi 6,3%-kal.

Természetesen ezek a százalékok annak is köszönhetőek, hogy ezeken a területeken rengeteg idős ember él, akik egyre öregebbek lesznek, ráadásul egyre kiszolgáltatottabbak a betegségekkel szemben.

Az 1000 lakosra jutó halálozások száma viszont kicsit máshogy alakul. Budakeszi járásában 9,212 fő az ezer lakosra eső halálozási adat, míg Pétervásáron ez 20,304 fő. 10 alatt van a mutató Dunakeszi járásban, de Bácsalmáson, Letenyében és Lentiben megközelíti a 20 főt.

Az adatok tehát megerősítik a lakosságot abban, hogy elöregedő társadalom vagyunk és hamarosan komoly gondot fog okozni az országnak ellátni a nyugdíjas lakosságot. Míg a fiatalok külföldre, illetve a határszéli városokba költöznek, addig az idősebb korosztály a Kárpát-medence belsejében maradnak, ezáltal lesznek olyan megyék, ahol szinte csak és kizárólag csökkeni fognak a számadatok. Ezáltal szépen lassan növekedik azon települések száma, ahonnan kihal a lakosság.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük