Skip to content

A rossz táplálkozás okozza a halálesetek nagy részét

Egy kutatás szerint a megszokott étrendünk megöli a világ nagy részét. Minden ötödik ember halála a rossz étkezési szokásokra vezethető vissza, amely nemzetközi szinten 11 millió halálesetet jelent.

Egyre jobban átszokunk a zsírban gazdag és egészségtelen amerikai étrendre, amely egyik szervünknek sem tesz jót. A rengeteg feldolgozott élelmiszert nem tudja megemészteni a gyomrunk, lerakódnak a méreganyagok, amelyek jobb esetben egy kúrával kijutnak belőlünk, de ez nagyon ritka. Aki egyszer rászokik erre az életmódra, az nem könnyen szokik le ezekről a “finomságokról”.

A tanulmány szerint a halálok fő okai a szívbetegségek és a kettes típusú cukorbetegség, de a nyomukban van a rák is, amely egyre jobban tör előre. A jó megoldás a helyes táplálkozás lenne, de sajnos kevesen vannak tisztában azzal, hogy ez mit is takar pontosan.

195 országból mértek adatokat a 25 év feletti korosztályból, amelyeket 15 étrendi tényező szerint rangsoroltak 1990 és 2017 között. Ez az eddigi legrészletesebb és legátfogóbb elemzés a táplálkozási szokások és a halálozások kapcsolatáról. Az étrendi tényezők között volt a magas sóbevitel, a kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás, a rengeteg feldolgozott és előrecsomagolt étel, a túl sok cukorbevitelről nem is beszélve. Mindezek 11 millió esetben okozta halált az elmúlt időszakban. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik ember halála a rossz táplálkozásra vezethető vissza. A kutatás szerint az emberek tízszer annyi cukros dolgot esznek és isznak, illetve kétszer annyi húst esznek, mint az szükséges lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük