A rossz táplálkozás okozza a halálesetek nagy részét

Egy kutatás szerint a megszokott étrendünk megöli a világ nagy részét. Minden ötödik ember halála a rossz étkezési szokásokra vezethető vissza, amely nemzetközi szinten 11 millió halálesetet jelent.

Egyre jobban átszokunk a zsírban gazdag és egészségtelen amerikai étrendre, amely egyik szervünknek sem tesz jót. A rengeteg feldolgozott élelmiszert nem tudja megemészteni a gyomrunk, lerakódnak a méreganyagok, amelyek jobb esetben egy kúrával kijutnak belőlünk, de ez nagyon ritka. Aki egyszer rászokik erre az életmódra, az nem könnyen szokik le ezekről a “finomságokról”.

A tanulmány szerint a halálok fő okai a szívbetegségek és a kettes típusú cukorbetegség, de a nyomukban van a rák is, amely egyre jobban tör előre. A jó megoldás a helyes táplálkozás lenne, de sajnos kevesen vannak tisztában azzal, hogy ez mit is takar pontosan.

195 országból mértek adatokat a 25 év feletti korosztályból, amelyeket 15 étrendi tényező szerint rangsoroltak 1990 és 2017 között. Ez az eddigi legrészletesebb és legátfogóbb elemzés a táplálkozási szokások és a halálozások kapcsolatáról. Az étrendi tényezők között volt a magas sóbevitel, a kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás, a rengeteg feldolgozott és előrecsomagolt étel, a túl sok cukorbevitelről nem is beszélve. Mindezek 11 millió esetben okozta halált az elmúlt időszakban. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik ember halála a rossz táplálkozásra vezethető vissza. A kutatás szerint az emberek tízszer annyi cukros dolgot esznek és isznak, illetve kétszer annyi húst esznek, mint az szükséges lenne.

Kurdi Réka Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük