Skip to content

A Zöld Bécs tovább harcol a hősziget ellen

Az osztrák fővárosban már a busz- és villamosvárókat is bevonják a felmelegedés elleni harcba. A megállókat vadszőlővel futtatják be, hogy az utasok még kellemesebb hőmérsékletben várják a tömegközlekedési eszközöket.

Az újfajta utasvárók első darabjait már átadták a közönségnek kísérleti jelleggel. Egyelőre öt ilyet állítottak “szolgálatba”, amely tovább segíti Bécs zöld státuszát. A megoldással hősziget-jelenséget szeretnék csökkenteni a városban.

A próbaverzió úgy néz ki, hogy a már meglévő állomások hátuljához kívülről két magas és beépített víztározóval felszerelt virágtartót rögzítenek, amelyeket jó minőségű ültetőközeggel töltenek fel. Ide jönnek az ötméteres japán vadszőlők, amelyek gyors növekedésükkel segítik a hőmérséklet alacsonyabban tartását a megállókban.

A növények gondozását a bécsi kertészeti vállalat, a Wiener Stadtgärten vállalta magára az egyéves tesztidőszak alatt. Bécsben amúgy összesen 2.200 busz-, illetve villamosváró található, amelyeket a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien megbízásából a Gewista cég üzemeltet. A továbbiakban szeretnék, hogy a többi megálló alkalmas legyen zöldtetős megoldásokra, amelyekre ötletpályázatot is kiírtak. A ötletgazdák 2019. október 10-ig nyújthatják be pályázatukat, az elbírálásra pedig jövő év elejéig kell várni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük