Alternatívák műanyag zacskó helyett a Lidl-nél és az Auchan-nál

A két üzletlánc egyre jobban próbál a környezettudatosság jegyében működni. Éppen ezért lépéseket tettek a műanyag visszaszorítása érdekében, alternatívákat találtak ki az egyszer használatos zacskók helyett.

Nemcsak Európa vezető országaiban tesznek sokat az áruházláncok, hogy mérsékeljék a műanyag csomagolóanyagok felhasználását, hanem immáron Magyarországon is alkalmazzák ezeket a technikákat, ezáltal csökkentve a környezetszennyezést.

A Lidl tavaly bejelentette, hogy 2025-re 20%-kal csökkenti a műanyag felhasználását, míg a saját márkás termékei csomagolásánál is az újrahasznosíthatóságot helyezik előtérbe. Ennek első lépése volt a tavasszal megjelenő ásványvizeik PET-palackjainak anyaga. Az Auchan pedig a saját márkás tejtermékeiről tünette el a felesleges fedőt, de nem csak itthon változtattak ezek az élelmiszerboltok. Az Auchan-ban is bevezetik az újrahasználható, hálós szatyrokat, amelyeket több alkalommal is ki tudunk majd mosni. A vásárolók a boltokban külön-külön lemérhetik a zöldségeket és gyümölcsöket, ezt követően pedig bepakolhatják mindet a szatyorba, majd az összes árucímkét ráragasztjuk a hálóra, így is megkönnyítve a pénztáros munkáját. A zacskók ára 2,45 euró, azaz körülbelül 800 Forintba kerülnek majd, ráadásul ennyi pénzért három darabot kapunk.

Nyugat-Európában jóval nagyobb energiát fektetnek a környezetszennyezés csökkentésére. A portugál Lidl-ben például már elérhetőek a 100%-ban újrahasznostható poliészter szatyrok, amikbe gyümölcsöt és zöldséget tudnak vásárolni. Ezek a megoldás azért is praktikus, mert a zacskók 5 kilogramm árut bírnak el, ráadásul 30 fokon többször is moshatóak. Júliusra ráadásul a boltjaik fele befejezi a műanyagszatyrok árusítását, amelyek helyett papírszatyrokat alkalmaznak. Természetesen kicsit sem meglepő, hogy egy óceánparti országban vezetik be először ezeket a megoldásokat, hiszen egyre nagyobb gondot okoznak a vizeinkben a szemétszigetek.

Az Auchan kalkulációi szerint ez a megoldás évente 67 tonna műanyagtól szabadítja meg a Földet, így már elég csekély árnak számít az a 800 Forint, nem igaz?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük