Skip to content

700 ezer hektárnyi erdő égett le Bolíviában

A bolíviai kormány csütörtöki bejelentése szerint mintegy 700 ezer hektárnyi esőerdő, illetve legelő égett le az Amazonas mentén, immár nem csak Brazíliában – írja az MTI. Egy hete katasztrófahelyzetet hirdettek, majd pár napra rá össze is hívtak egy a tűzesetek megoldását célzó “sürgősségi környezetvédelmi kabinetet”.

Az erdőtűz legfőképpen Chiquitanía megyét, 700 ezer hektárt, azaz 1817 családot érintett ezidáig. A megye egyébként fontos turisztikai célpontként szolgál az UNESCO listáján is megtalálható és itt tartott jezsuita missziók révén.

A katasztrófahelyzet orvoslására és a fegyveres erők, a rendőrség és az önkéntesek megerősítésére küldték a világ létező legnagyobb tűzoltó repülőgépét. A Boeing 747 Supertanker névre hallgató repülő a kaliforniai Sacramentoban szállt fel, majd Bolívia legnagyobb repülőterén, a Santa Cruz-i Viru Virun landolt a Bolívia állami televízióban adott jelentés szerint. A gép egy menet alatt 150 ezer liter gél, hab vagy víz szétszórására alkalmas egy olyan 50 km szélességű sávban. (Index)

Íme a bolíviai elnök egy Twitter-bejegyzése a témában:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük