Skip to content

Már az űrből is látszik az égő Amazonas

Napok óta terjed a hír, miszerint ég az Amazonas. Bár a terület legtöbb esetben a klímája miatt ellenáll az erdőtüzeknek, ám most mégsem bírta tovább. A jelenleg tomboló tűzvészből áradó füst már Sao Paulo-t is elérte, amely miatt elfeketedett Brazília legnépesebb városa.

A brazíl űrkutatási központ adatai szerint az erdőtüzek száma 83%-kal növekedett meg a 2018-as azonos időszakhoz képest. Ez brutális változás, hiszen a brazil esőerdők július első felére már több mint ezer négyzetkilométernyinél is több erdőt veszített el, amely magában foglalja az erdőírtás okozta károkat, illetve az erdőtüzeket is. A statisztikán a jelenlegi vész csak rontani fog a nyár végére.

Fotó: Lauren Dauphin / NASA Earth Observatory / AFP

A NASA friss fotóin látszik, hogy merre halad a füst nagy része. A világűrből felfedezhető égő erdő pedig komoly problémát jelent a környező országokra is. A központ azt is hozzátette, hogy a fotók ráadásul még a múlt héten készültek, azóta sokkal nagyobb kiterjedésben ég az esőerdő, ráadásul a füst is jóval nagyobb területen terjedt el. Ez nem csak azt jelenti, hogy lecsökken az erdős területek mérete, hanem azt is, hogy sokkal több szén-dioxid kerül a levegőbe, ezáltal sokkal egészségtelenebb lesz a környezetünk. Az erdőtüzek hozzásegítenek a globális felmelegedés felgyorsulásához.

A windy.com megfigyelőjén látszik, hogy mekkora a probléma az esőerdőben, illetve, hogy milyen messzire eljut a füst egy-egy ilyen vész esetén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük