Skip to content

Budapest, mint elmaradott nagyváros

A 83. helyet szerezte meg Budapest az okosváros-felmérésen, amelyen 102 nagyvárost vizsgáltak a svájci kutatók. Budapest mögött végzett Pozsony és Bukarest, de Krakkó, Bács és még pár ázsiai ország is megelőzött bennünket.

A svájci IMD Világversenyképességi Központja és a Szingapúri Műszaki és Tervezési Egyetem közös felmérésén a világ számos pontján elterülő városokat vizsgálták fejlettség szempontjából. A kérdőíves felmérések azt mutatják, hogy a lakók mennyire eredményesek a nagyvárosuk intelligenssé tételére irányuló erőfeszítések. Nem árt azonban figyelembe venni, hogy az ott élők véleményét mutatja, ráadásul a kérdőívezés véletlenszerűen zajlott minimum 120 fővel, ami nem számít soknak.

A pontok között szerepelnek a városok számára fontos okos beruházások, de a várostervezés és a fenntartható energia használata is a listán van. Mindezek mellett a tömegközlekedésről és a tehetségvonzó képességéről sem feledkeztek meg a kutatók.

Az élen amúgy Szingapúr végzett, mögötte pedig nem meglepő módon Zürich és Oslo. A szomszédos országok nem szerepeltek rosszul, hiszen Bécs 17., míg Prága 19. lett a listán. Budapest ezek alapján nagyon rosszul szerepelt, ami főként annak köszönhető, hogy nem látják szívesen a kissebbségeket, a városvezetők korrupciója túl erős, illetve egyáltalán nem szólhatunk bele a város ügyeibe, a dugókról nem is beszélve.

Rossz értékelést kapott a fővárosunk az egészségügyi ellátás színvonala és a zöldterületek hiánya miatt is, viszont a hasonló kaliberű nagyvárosok átlagánál kicsit egyszerűbben kaphatunk új munkahelyet. A három leggyorsabban megoldandó probléma fővárosunkban a lakhatás, a korrupció és a dugók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük