Csak leszálláskor kell fizetni Svájcban

Svájc lesz a világ első országa, ahol csak leszálláskor kell fizetni a tömegközlekedési eszközön. Az alpesi országban nem szokás bliccelni, így nem kell csődtől tartania a szolgáltató cégnek.

Már több mint 90 ezren próbálták ki azt a rendszert, amelyet egy alkalmazás segít elő. Az app kiszámolja, hogy mennyibe került az utazás a villamoson és buszon, majd ezt követően vonja le a számláról az összeget. Akiknek nincs okostelefonjuk, vagy csak telefonálás céljából használják, azok továbbra is használhatják az előzetesen megvásárolt jegyes és bérletes rendszert, illetve akár készpénzzel is fizethetnek.

A svájci vállalat reklámkampányában “spontán utazásnak” nevezi ezt a formát, hiszen az utas maga dönt arról, hogy meddig utazik. A három éves kísérletezgetés után jövőre már bevezethetik az újdonságot, ezzel is mutatva, hogy a tömegközlekedés mennyire alkalmazkodik a modern technológiához.

Bliccelni itt sem lehet, hiszen az alkalmazás úgy működik, hogy felszálláskor meg kell adni az okostelefonnak a megálló nevét, majd pedig a leszálláskor ugyancsak jelezni kell azt. Az app automatikusan kiszámolja a megtett távot és levonja a pénzt a kártyáról. Ha valaki elfeledkezne leszálláskor fizetni, akkor ezt az applikáció jelzi nekünk, így később ki tudjuk fizetni az összeget.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük