Skip to content

Japán sugárszennyezett vizet vezet az óceánba

Fukusimának a Csendes-óceánba kell öntenie a nyolc évvel ezelőtti természeti katasztrófa áldozatává vált erőműjében felgyülemlett sugárszennyezett vizet.

Az üzemeltető elmondta, hogy a tartályok, amelyekbe a radioaktív vizet gyűjtik, 2022-re megtelnek. A kilences erősségű földrengés rázta erőművet 2011. március 11-én súlytotta a tragédia, amikor a Tokyo Electric Power több mint egymillió tonna sugárszennyezett vizet gyűjtött össze a tartályokba a megrongálódott erőmű hűtőrendszeréből.

A környezetvédelmi miniszter sajtóértekezlete azt mondta, hogy az egyetlen lehetőség a probléma megoldására, hogy a későbbiekben összegyűjtött vizet az óceánba ömlesztik, ahol felhígul. Természetesen ez nem marad ennyiben, a kormány meg fogja vitatni ezt a kérdés és javaslatot is tesznek a megoldásra. Arra nem tértek viszont ki, hogy mennyi vizet kellene a vízbe ereszteni.

Ez nem csak nekik és a környező országoknak hatalmas probléma, hanem politikai szempontból sem elhanyagolandó. Dél-Kórea például biztosan nem fogja ölbetett kézzel végignézni a pusztítást. A két ország között amúgy is feszült a viszony, mert vita kerekedett a világháborús kényszermunkások kárpótlása miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük