Skip to content

Legális a kokain két embernek Mexikóban

kokain

Két embernek bírósági ítélet alapján legális a kokain birtoklása, szállítása és fogyasztása – nem eladása – rekreációs célból. Ugyan korábban is jártak el hasonlóképp egyedi esetekben a marihuánával, ez az első ilyen ítélet. Képzelhetjük mekkora port kavarhatott egy ilyen döntés, ezért csak akkor fog érvénybe lépni, ha magasabb bírósági szinteken is jóváhagyják – olvashatjuk a BBC News oldalán.

Azonban meglepően pozitív visszajelzések születtek a kokain legalizálását illetően. Mármint, ha belegondolunk, minden ilyen lépés keresztbe tesz az egyre gyakoribb drogháborúknak. Ergo kisebb befolyás a feketepiacnak, és nagyobb közbiztonság…és boldogabb emberek. Ha már így is, úgyis drogozik a nép, legalább ne gyilkolják le egymást miatta, nem? Csak tavaly 33 ezer kábítószerrel kapcsolatos emberölést számoltak össze, mely egy 15%-os emelkedést mutat tavalyelőtthöz képest.

Éppen ezért a tavaly decemberben hivatalába lépett mexikói elnök, Andrés Manuel López Obrador sincsen ellene az ötletnek. Elmondása szerint radikális változtatásokra számíthat a kábítószer sújtotta ország. Tervbe vette a drogok legalizálását, vagy legalábbis azt, hogy a letartóztatás helyét inkább egy-egy elvonó program venné át. A MUCD (México Unido Contra la Delincuencia), azaz a Mexikó Egységben a Bűn Ellen nevezetű szervezet is helyesli az ítéletet. Szerintük ez egy “történelmi pillanat”, egy újabb lépés egy alternatív drogpolitika, azaz egy fényesebb jövő irányába.

Mexikó tehát fejlődik. Lassan, de biztosan. Mostmár nem csak a Köpcös nem garázdálkodik szabadon, hanem egyre több a munkanélküli… Mármint jó értelemben!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük