Leszállóágba került a Netflix?

A Netflix nyilvánosságra hozta az idei második negyedéves számait, amely azt mutatja, hogy évek óta először nemhogy nőtt az ügyfelek száma, még csökkentek is az adatok. A világ egyik legnagyobb streaming-szolgáltatója globális növekedési rátája jóval alulmúlta az előzetes várakozásokat.

A platform egy igen nehéz második negyedéven van túl, hiszen az elemzők ennél sokkal pozitívat képet vetítettek előre a Netflixnek. A cég első alkalommal veszített előfizetőket az amerikai piacon, de a többi országban is megcsappant a növekedési ütemük. Ezzel még nem is lenne nagy gond, ha nem ölnének bele egyre több és több pénzt a tartalomgyártásba, hiszen hetente jönnek ki újabbnál újabb filmek, de sorozatok terén sem fogják vissza magukat. A hosszú távú stratégiájuk tehát egyelőre nem válik be, valamit változtatni kell, ha ennél jobb adatokat szeretnének látni a következő időszakban.

A számok alapján 130 ezer előfizetővel csappant meg az ügyfelek száma csak az Egyesült Államokban, ráadásul utoljára 2011-ben történt meg az, hogy kevesebben lettek egy időszakban, mint az azt megelőzőben voltak. Ennek oka viszont később kiderült, hiszen ekkor választották szét a postai DVD-kölcsönző és a streamingszolgáltatást. Ez idő alatt a cég viszont mindösszesen 2,7 millió új előfizetőt szerzett magának, ami alig több, mint a fele az előrejelzett számoknak.

Az új konkurencia, mint a Disney vagy az Apple még nagyobb problémát okozhat az amúgy is gondban lévő Netflixnek. Miattuk a cég rákényszerült arra, hogy még több pénzt öljön bele a gyártásba és a promócióba, aminek a rajongók csak örülhetnek, hiszen ez több saját gyártású sorozatot jelenthet. Csak idén 15 milliárd dollárt terveznek ezekre fordítani.

Persze nem kell félni attól, hogy megszűnne a vezető streamingszolgálató, hiszen több nagyobb sorozatuk is a következő negyedévre szolgáltat majd adatokat. Ilyen a már debütáló Stranger Things, amely nézettségi rekordot döntött korábban, de érkezik még a The Crown, illetve az Orange is the New Black utolsó szezonja is. Ezek sikerei annak is köszönhető, hogy a Netflix közben folyamatosan terjeszkedik és lokalizáltan is elérhetővé teszi az alkotásait.

Magyarországon a 2016 óta megjelenő újdonságokhoz folyamatosan készülőben vannak a szinkronok és persze a feliratok. A legtöbb film már a premier napján elérhetővé válik, ráadásul van, amelyik magyar hanggal debütál. A cég a lokális tartalmak gyártására és vásárlására is fektet hangsúlyt, így Lengyelország, Törökország, Svédország és Dánia területein is készültek több milliós nézettséget elérő alkotások.

Kurdi Réka Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük