Skip to content

Megtudtuk, mennyit tesznek félre a magyarok

Kiderült, hogy mennyit tesznek félre a magyarok. A jelenlegi adatok szerint a hazai lakosság 70%-a tartja fontosnak, hogy legyen megtakarítása, míg ez az arány pár éve még 87% volt.

A kutatás szerint az idősebbek fontoabbnak tartják, hogy legyen tartalékjuk, hiszen az 50 év feletti válaszadók 76%-a adott igenlő választ erre a kérdésre. Ezzel szemben a 15-29 éves korosztály alig több mint fele gondolkodik így. A 15 éves vagy annál idősebbek 35%-a egyáltalán nem rendelkezik félretett pénzzel, míg 44%-uk érett megtakarító.

Míg 2015-ben átlagosan havi 15 ezer forintot spóroltak meg ilyen céllal, addig 2019-ben már 22 ezer forintra emelkedett ez az összeg. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a fizetések is megnövekedtek, így azért csalóka lehet az emelkedés.

A legtöbb esetben vészhelyzetre spórolunk, de lakásvásárlásra- vagy felújításra a megérdezettek 45%-a rak félre. A nyugdíjcélú felhalmozás jelentősen visszaesett, hiszen 47%-ról 22%-ra esett vissza az ide kapcsolódó öngondoskodás. A magyarok 27% nem elégedett azzal az összeggel, amit félre tud tenni.

A válaszadók 28% számlapénzben tartja a megtakarításait, míg 22% még mindig a készpénzt pártolja. A megkérdezettek 23% rendelkezik életbiztosítással, míg 15%-uk ingatlanokba is befektetet. Mindössze 8% az, aki legalább részben értékpapírban tartaj a pénzét.

Itthon továbbra is sokan tartják fontosnak, hogy félretegyenek. A reálbérek emelkedése és a foglalkoztatási mutatók javulásának köszönhetően a havi megtakarítások átlagos összege látványosan növekedett az elmúlt években.

– tette hozzá Harmati László, az Erste Bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük