Skip to content

Mélyponton a magyar forint

Remélhetőleg már mindenki hazajött a nyaralásból, vagy legalábbis váltott már pénzt az utazáshoz, ugyanis történelmi mélypontra süllyedt a magyar forint. Nem csak a lakosság, hanem a vállalkozások szempontjából is aggasztó a hír.

A hamarosan a VOSZ főtitkáraként bizonyító Dávid Ferenc elmondta, hogy ideje lenne elgondolkodni az euróhoz való csatalkozáson. Csütörtök délutánra ugyanis már 331 forint 90 fillérbe került egy euró, ami a tavaszihoz képest csaknem 20 forint gyengülést jelent, de még a tavaly mélypontnak hitt értéknél is több, mint egy forinttal drágább az euró.

Az elmúlt egy évben történű változás azonban nem csak a lakosság számára elkeserítő, hanem a vállalkozásokat is veszélybe sodorja. A közgazdász hozzátette, hogy ha egy ország nemzeti fizetőeszközének az értéke csökken, az az ország gyengülését is mutatja.

Magyarország 2004-ben, azaz több mint 15 éve lépett be az Unióba és bár nem írták elő, hogy kötelezően be kellene lépnünk a valutaközösségbe, ideje lenne elgondolkodni ennek lehetőségéről, azonban Dávid Ferenc azt is elmondta, hogy ez 2022 előtt nem lenne lehetséges.

“Ha Európa versenyképes akar maradni a Távol-Kelettel, illetve az USA-val, akkor a közös valuta bevezetése lenne a legfőbb cél.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük