Skip to content

Milyen lakásra futja 20 millió forintból?

Korábban már körbejártuk, hogyan áll Budapest európai viszonylatokban ingatlanárak szempontjából. Ez alkalommal pedig azt nézzük meg, milyen lakásra telik 20 millió forintból, ha esetleg költözésre adnánk a fejünket. Erre azért lehet egyre nagyobb eshetőség, mivel egyre nagyobb a kereslet az ezen ársávba tartozó ingatlanokra. Főleg hogy az egekbe szöktek az árak az utóbbi pár évben, míg a fizetéseink kevésbé vették fel velük az iramot…

Azt ugyebár magunk is sejthetjük, hogy nagyobb városokban, hát még a fővárosban vágjuk a legkeményebb fába a fejszénket. Az ingatlan.com adatai arról számolnak be, hogy a megyei jogú nagyvárosokban feladott lakóingatlan-hirdetéseknek csupán 13%-a esik 20 millió forint alá. Budapesten ugyanez a mutató ehhez képest eléggé siralmasan csak 2%. Az ingatlan.com legfrissebb összesítése szerint pedig Szegeden az ingatlanok 25%-a, Nyíregyházán 41%-a, Miskolcon 63%-a tartozik ebbe az árkategóriába.

Azonban az igazi paradicsom, ha eddig még nem jöttünk volna rá, Salgótarjánban van, legalábbis négyzetméterárak tekintetében. A 20 milliós megtakarításaink itt egy 89 négyzetméteres téglalakásra vagy egy 127 négyzetméteres családi házra váltható be. Egerben ehhez képest ugyanez az összeg egy 57 négyzetméteres téglalakásra, egy 66 négyzetméteres panellakásra vagy egy 86 négyzetméteres családi házra elegendő. Ahol árban legkedvezőtlenebb lakásra beruházni, az Debrecen – Budapesttől eltekintve. Itt csak egy 40 négyzetméteres téglalakás vagy egy 69 négyzetméteres családi ház jön ki belőle.

Hogy milyen lakásra telik Budapesten? „A főváros kilóg a sorból, ott a 20 millió forint az augusztusi négyzetméterárak mellett egy 31 négyzetméteres panellakásra vagy 29 négyzetméteres téglalakásra lenne elegendő” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. (HVG)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük