Skip to content

Nem vagyunk hajlandóak lemondani a külföldi nyaralásról

A magyarok nem hajlandóak hallgatni Varga Mihályra, ami az utazásukat illeti. A korábbi évekhez hasonlóan ugyanis tovább nőtt a bel-, és külföldi utazásaink száma, illetve a külföldről hazánkba irányuló forgalom is emelkedett a tavalyi adatokhoz képest.

A KSH 2018-as elemzése során kiderült, hogy az azt megelőzőekhez hasonlóan, tavaly is közel ugyanakkora számban utaztak belföldre, ám mindezt hosszabb időre tették meg. 2018-ban 11,4 millió volt a belföldi kirándulások száma, az átlagos tartózkodási idő viszont továb nőtt. Az adatok szerint az eltöltött napok száma több mint 4%-kal növekedett, ráadásul a lakosság több mint fele utazott el több napra az országon belül.

Az adatok kiterjedtek különböző régióra, amikből kiderült, hogy Pest megyében, illetve a Közép- és Nyugat-Dunántúlon élők turizmusban való részvétele meghaladta az 50%-ot, amely az ország többi területén élőkéhez képest viszonylag magas szám. Az észak-magyarországi, illetve alföldi lakosok nagyobb arányban indultak útnak, ám még mindig nagyon alacsony a részesedésük a turizmusban való részvételből.

A külföldi utazások kapcsán 12%-kal nőtt az adat, tehát több mint 23 millió külföldi utazást tettek a hazai lakosok. Legkedveltebb célpontok között továbbra is ott van Németország, Horvátország, Csehország, illetve a mediterrán területek, mint Olaszország, vagy a viszonylag olcsóbb Görögország.

Az utazások kapcsán a gazdasági helyzet is változóban van. Miután többet megyünk, többet is költünk a kirándulások során. A magyar lakosság a belföldi többnapos turisztikai utazásaira 347 millárd forintot költött, amely közel 6%-os emelkedés a korábbi évhez képest. Ezek a számok szépnek is mondhatóak mindaddíg, amíg ki nem derült, hogy külföldön 888 milliárd forintot hagytunk ott az utazásaink során, amely közel 9%-os emelkedés 2017-hez képest.

A Magyarországra utazókkal kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy 13%-kal nőttek a kiadások, ugyanis több mint 2067 milliárd forintot hagytak nálunk a turisták. Legtöbbet az osztrákok költenek nálunk, hiszen 234 milliárd forintot meghaladó összeg került hozzánk általuk. Elsősorban termékeket, másodsorban pedig szolgálatásokat vesznek nálunk, mint például fogászat és gyógykezelés. Őket a németek és a románok követik, de sokat költenek nálunk az amerikaiak és a szlovákok is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük