Skip to content

Tarantino nem vágja újra Kína kedvéért a Volt egyszer egy Hollywoodot

Már korábban is esett szó a kínai rezsim túlkapott cenzúrájáról a South Park kapcsán. Kína ismét alkotott. Ugyanis egy héttel a Volt egyszer egy Hollywood október 25-ei premiere előtt lefújták a bemutatót. Később pedig megkérték Quentin Tarantinot, hogy: ‘Hé tesa, vágdosd már át nekünk ezt a Hálivudot – mint cimbi a cimbinek!’ Erre a rendező (okulva korábbi cimbiségükből): ‘Na azt azért már nem!’

Mi zajlik a háttérben?

Azt csiripelik a madarak, hogy a Mike Mok alakította Bruce Lee-szerű figura (az egyetlen kínai szereplő) túlságosan arrogánsan képviseli a harcművészet kultúráját. A The Hollywood Reporter szerint Bruce Lee lánya, Shannon Lee is kifogásolta a szerinte távolságtól elrugaszkodott, apját sértőn kiparodizáló karaktert. Állítólag maga kereste meg a kínai hatóságokat a problémával kapcsolatban. Ugyan a film kínai forgalmzója, a Bona Film Group partner lett volna az ‘átvágós kompromisszumban’, miután maga is résztvett a finnanszírozásban, Tarantino továbbra sem tágít. Hűen kiáll saját igazsága mellett, miszerint Bruce valóban “eléggé arrogáns fickó volt”.

Hogy Tarantino miért nem könyörül meg Kínán?

Persze, jó lenne azt hinni, hogy hát igen, a művész ezennel is felülemelkedett a felé támasztott elvárásoknak. Meghozta az áldozatot a műalkotásért. A művészet manifesztációja! Bár magam is reménykedem, hogy legalább részlegesen ez is megvalósult, de a helyzet az, hogy túlságosan is materialista világban élünk ahhoz, hogy ez legyen a mezítelen igazság. Mint mindenre, most is a válasz: a pénz és a haszon. Ugyanis Tarantino egyszer már a Dzsango elszabadult c. filmjével belefutott korábban is a kínai cenzúrába. Akkor a film brutalitása, és a helyenkénti meztelenség miatt kérték őt a film kisebb átszabdalására. Tarantino bele is ment az alkuba, mondván, hogy cserébe egy hatalmas nézőközönséget nyerhet vele. Ehhez képest a film 425 millió dolláros globális bevételéből csak 2,7 származott Kínából. Érthető okokból tehát nem akart még egyszer befürödni…

Ez alkalommal a végső vágás pedig végre nem a Sonyt, hanem kizárólag a direktort illeti. Direktorunk cserébe viszont lemondhat arról, hogy a Volt egyszer egy Hollywood megugorja a 400 millió dolláros tervezett határt a jegypénztárakban a jelenlegi 366 millióval.

Azonban akár észérvek, akár művészeti értékek, akár mindkettő bírta rá Tarantinot, hogy kiálljon alkotása mellett, nagy tapsot érdemel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük