Skip to content

Túlzottan meleg az óceán, amely nem sok pozitívumot jelent

Szokatlanul melegnek ítélték az óceánokat – írja a Forbes magazin. A vízhőmérséklet nem csak egy-egy város partján okoz gondot, hanem Alaszkától egészen Kaliforniáig magasabb az érték a megszokottnál.

Az adatok az idei nyáron bekövetkezett túlzottan hosszan tartó forróságnak köszönhetőek. Nemrég mérték Kaliforniában az óceán hőmérsékletét, amely kiugróan magas volt: 25,8 Celsius-fok. 1916 óta regisztrálják a számokat, de még soha nem mértek ennyit szeptemberben, igaz, tavaly augusztusban 26,3 fokos volt, így máig az abban a hónapban mért adatot tekintik a legdrasztikusabb értéknek.

Persze ez mind szép és jó, lehet fürdeni, ám egyáltalán nem pozitív, ha ennyire meleg a víz. A lazacok számára egyre gyengébb minőségű táplálékot jelent, de több száz fóka is a partra vetődött az élelem hiánya miatt. A szokatlanul magas vízfelszíni hőmérséklet idén is hasonlókat hozhat, így érdemes felkészülni, hogy a jövőben egyre többször fordul elő majd hasonló. Ez sem az állatoknak, sem pedig az embereknek nem jó jel a következő évtizedekre.

Összehasonlításként az Atlanti-óceán Európa partjainál jelenleg 18-21 fokos, míg az Indiai-óceán 25-26 fokos. Ezzel szemben a Csendes-óceán – az Egyenlítő környékén 25-30 körül mozog. Természetesen ezek átlagos adatok, így ezekből nem érdemes következtetést levonni, de ebből is látszik, hogy bár a legtöbb vízfelületünk ilyenkor elég meleg, Amerikában ez már kiemelkedően magasnak számít, főként Alaszka környékén, amely a halászatból él.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük