Skip to content

Új ötlet az élelmiszerhulladékok csökkentésére Finnországban

Köztudott, hogy a skandináv népek nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, az oktatásminőség javítására és az élelmiszerhulladék csökkentésére. Legutóbb a finnek rukkoltak elő egy olyan ötlettel, amelyet sok állam átvehetne.

A Valillai S-market, hogy leszámoljon az élelmiszerpazarlással és példát mutasson a szupermarketeknek, új ötlettel állt elő. Azokat az élelmiszereket, amelyek hamarosan lejárnak, még időben leárazzák. Akár húsról, pékárúról vagy laazacról van szó, 30%-kal olcsóbban meg lehet venni ezeket, a lejártuk napján pedig este 9 órakor tovább árazzák, amikor már hatvan százalékos árengedményt kínálnak ezekre a termékekre. Ez már csak azért is jó, mert sokkal kedvezőbb áron tudnak vásárolni, betéve a fagyasztóba pedig hetekig elállnak ezek a termékek.

A vállalat 900 finn üzletben már hasonlóan működik és hatalmas sikere van a “happy hour” nevű kezdeményezésnek. Szeretnék elérni, hogy a vásárlóknak szokássá váljon a takarékos gondolkodás, amely segítségével megakadályozzák a még fogyasztható termékek megsemmisítését.

A fogyasztásra előállított és becsomagolt élelmiszereknek körülbelül egyharmadát dobjuk ki, amely évente 1,3 milliárd tonna hulladékot jelent. Ez pénzben közel 680 milliárd dollár veszteség, mindezt úgy, hogy a világon az emberek 10 százaléka krónikusan alultáplált.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük