Skip to content

A világ 11 legnagyobb bevételű mozifilmje

Szinte sosem volt kérdés, hogy melyik filmek a legsikeresebbek, ám az érdekes lehet, hogy mik azok az alkotások, amik a legtöbb bevételt hozták a konyhára. Itt van tehát a világ 11 legnagyobb bevételű mozifilmje!

11. A cápa

A cápa 1975-ben bemutatott horror, amely 470,6 millió dollár bevételre tett szert, amely az inflációhoz igazítva 2,1 milliárd dollár körül lehet. A költségvetés körülbelül 8 millió dollár lehetett, így többszörösen megtérülő moziról van szó. A cápát amúgy Steven Spielger rendezett és 3 Oscar-díjat kapott, mégpedig a legjobb vágás, a legjobb eredeti filmzene és a legjobb hang kategóriákban.

10. Star Wars: Az ébredő Erő (Star Wars: The Force Awakens)

Mondanám, hogy meglepetés, de kicsit sem az. A Star Wars minden egyes részét hatalmas várakozás előzött meg, és ezek mindegyike sikeres is volt. A 2015-ben bemutatott “Az ébredő Erő” 2,068 milliárd dollár jegybevételt ért el világszerte, ami mai áron körülbelül 2,2 milliárd dollárt jelent. A film amúgy öt Oscar-díj jelöltést kapott, de végül egyet sem nyert meg. Főszerepben Daisy Ridley, Carrie Fisher és John Boyega.

9. Doktor Zsivágó

A Doktor Zsivágó egy amerikai-brit klasszikus filmdráma, ami az első világháború és az 1917-es oroszországi forradalom idején játszódik. 1965-ben mutatták be, annak idején pedig 245 millió dollárt hozott a konyhára a 11 milliós költségvetésű alkotás. Ez a mai áron 2,2 milliárd dollárt jelent. A mozi öt Oscar-díjat zsebelt be a legjobb operatőr, a legjobb adaptált forgatókönyv, a legjobb jelmeztervezés, a legjobb látványtervezés és a legjobb filmzene kategóriájában.

8. Tízparancsolat

Az 1956-ban 13 millió dollárból készített film 122,7 millió bevétellel zárt, ami mai viszonylatban körülbelül 2,3 milliárd dollárnak felelhet meg. Az alkotást hét Oscar-díjra is jelölték, de végül csak egyet vihetett haza, mégpedig a legjobb speciális effektekért járót. A sztori Mózes történetét meséli el.

7. E:T. A földönkívüli

Az ET egy 1982-ben bemutatott családi film egy kisgyermek és egy földönkívüli barátságát mutatja be, amely 792,3 millió dollárnyi jegybevételt ért el, ennek mai megfelelője körülbelül 2,4 milliárd dollár. A négy Oscar-díjat nyert mozit további öt kategóriában jelölték. Főszerepben a mára már híressé vált Drew Barrymore és Henry Thomas.

6. A muzsika hangja

A közel három órás 1965-ös alkotás A muzsika hangja a hatodik legtöbb bevételt hozó film. Julie Andrews mellett főszerepet kapott benne Christopher Plummer és Eleanor Parker. 8 millió dollárból forgatták és 286 milliós bevétellel zárt, ez mai pénzbe átszámítva 2,45 milliárd dollárt jelent.

A cikk folytatódik a második oldalon.

Pages: 1 2

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük